Het systeem onderwijzen

De taal van de toekomst. 

Duitsland heeft de reputatie van een van de meest cultureel invloedrijke landen in Europa en nog meer als economische grootmacht. Daarnaast staan de Duitsers bekend om hun efficiëntie en betrouwbaarheid. Het is dan ook geen verrassing dat de term 'Duits vakmanschap' werd bedacht.

U zult misschien verwachten dat het Duitse onderwijssysteem veel technici voortbrengt en dat Duitsers les krijgen in alles wat met techniek te maken heeft, maar de werkelijkheid is heel anders.

Ondanks dat wij in een digitaal tijdperk leven, maakt programmeren nog geen deel uit van het Duitse onderwijsprogramma. Omdat het geen verplicht vak is, komen de meeste leerlingen er pas tijdens hun tienerjaren mee in aanraking.

Dit komt omdat het basis- en middelbaar schoolonderwijs in Duitsland de verantwoordelijkheid is van de 16 afzonderlijke deelstaten die elk hun eigen onderwijsbeleid bepalen. Hierdoor heeft Duitsland 16 verschillende onderwijsprogramma's in plaats van één landelijk systeem, zoals in het Verenigd Koninkrijk of de VS.

In een poging om dit te veranderen heeft een kleine groep mensen in Düsseldorf de ‘Codingschule’ opgericht, een initiatief om onderwijs door het hele land te transformeren.

Programmeren kun je leren

In april 2016 begon oprichtster en CEO Güncem Campagna samen met COO en medeoprichtster Anna Roscina de extracurriculaire school om kinderen, adolescenten en volwassenen te leren programmeren.

66

Als kinderen hun belangstelling verliezen, is het moeilijk om ze weer te inspireren.

99

De ‘Codingschule’ geeft iedereen die daarin geïnteresseerd is toegang tot de wereld van machines en programmeren, met programmeertalen als Scratch en Python.

"In niet-technische termen: coderen is vertellen aan een machine wat die moet doen,” legt Güncem uit. “Net als elke andere taal in de wereld heeft een programmeertaal zijn eigen opbouw en regels.”

"Kinderen kiezen normaal gesproken op de middelbare school of ze een technisch beroep willen en ze als hun belangstelling in technische vakken verliezen, is het moeilijk om ze weer te inspireren.”

Bij de ‘Codingschule’ vinden ze dat kinderen al vroeg moeten worden onderwezen om dit tegen te gaan.

Bij een groot deel van de lessen wordt gebruikgemaakt van Raspberry Pi's en Pi-Top-producten. Leerlingen leren dat programmeren makkelijk en leuk is en een nieuwe wereld voor ze kan openen.

“Als je het belang van programmeren onderkent, zult je begrijpen hoe belangrijk het is dat elke leerling hier toegang tot heeft. Wij zijn omgeven door machines die worden aangestuurd door programmeertaal, dus het biedt enorm veel nieuwe mogelijkheden, net zoals lezen en schrijven dat doen.”

Ideeën tot leven brengen

De ‘Codingschule’ heeft momenteel vier permanente teamleden en 15 freelance trainers. Het team bestaat uit docenten, onderzoekers, ontwikkelaars en technologiefanaten.

Eén van de vrijwillige leerkrachten, Tobias Hübner, beschrijft een aantal van de creatieve apparaten die bij de ‘Codingschule’ zijn gemaakt. De meeste hiervan zijn gemaakt van eenvoudige huishoudelijke producten.

"Met een kleine opbergdoos van IKEA leren wij kinderen een spelcomputer te maken,” vertelt hij. “Wij hebben gaten in de bovenkant geboord zodat de kinderen knoppen en een joystick kunnen bevestigen om mee te spelen.

“Als je de deksel eraf haalt, zul je zien dat die aan de binnenkant allemaal verbonden zijn om een bluetooth-controller te maken die kan worden gebruikt met een smartphone of spelcomputer.”

De school gebruikt Raspberry Pi’s in hun creaties. Het is een zeer leerzaam en voordelig product, en de kinderen vinden het geweldig!

“RS is een van de grootste leveranciers van de Raspberry Pi en wij zijn erg blij met hun interesse in ons project en dat ze ons zo gepassioneerd helpen om mensen bewust te maken van wat de ‘Codingschule’ doet.”

Vrouwelijke technici ondersteunen

De ‘Codingschule’ wil niet alleen helpen het onderwijssysteem in Duitsland te hervormen. Een van de belangrijkste doelen is om meer vrouwen te stimuleren een carrière te starten in de technische sector.

Tobias: “De ‘Codingschule’ begon met een workshop tijdens 'Girls’ Day' in 2016. Dat is een speciale carrière-informatiedag met een heleboel evenementen - voornamelijk voor jonge meisjes - op het gebied van technische beroepen of activiteiten. Wij hebben daar een Raspberry PI-workshop gegeven, en zo kwam het balletje aan het rollen.

66

Het is erg belangrijk dat meisjes hun kansen zien.

99

De ‘Codingschule’ is ook een ‘Girls Club’ gestart, waar klassen met alleen meisjes en met een vrouwelijke docent beschikbaar zijn, zodat zij in een prettige omgeving aan de slag kunnen.

“Het is erg belangrijk dat meisjes hun kansen zien – er is in deze sector enorm veel werk voor vrouwen en ik vind dat wij nieuwe vooruitzichten moeten bieden.”

De toekomst van programmeren vormen

De ‘Codingschule’ hoopt in de toekomst het Duitse onderwijsprogramma klaar te maken voor het digitale tijdperk. COO en medeoprichtster Anna: “Wij kunnen soms bijna niet geloven dat het allemaal begon met één workshop en dat wij nu, twee jaar laten, meer dan 800 deelnemers hebben."

““Terugkijkend is één ding duidelijk: het succes van de ‘Codingschule’ is een gezamenlijk succes. Wij hebben ook veel fouten gemaakt, maar wij zijn doorgegaan en hebben hard gewerkt en niet opgegeven.

De ‘Codingschule’ laat de toekomst van het onderwijs zien. In Duitsland is er een tekort aan docenten met een opleiding in programmeren en daarom is het erg moeilijk om onderwijs aan te bieden.

66

De ‘Codingschule’ laat de toekomst van het onderwijs zien.

99

Het maakt nog geen deel uit van het Duitse onderwijsprogramma, maar de regering begint er wel over na te denken. Onze visie is dat ieder kind toegang moet hebben tot techniek en programmeren, en een digitaal onderwijsprogramma.”

Het team voelt zich geïnspireerd door hun wens om het Duitse onderwijs te verbeteren en hun kennis door te geven, zodat kinderen hun eigen toekomst kunnen vormen.

Anna concludeert: “Wij geloofden in wat wij deden. Er zullen altijd ups en downs zijn, maar als je niet je eigen droom nastreeft, dan moet je die van een ander volgen.”

RS ontwikkelt en ondersteunt een aantal plannen en initiatieven ter ondersteuning van de ontwikkeling van de technici van morgen. Met een wereldwijd tekort aan bekwame technici is het zeer belangrijk om bewustzijn te creëren en deel te nemen aan onderwijsprojecten in samenwerking met technologische vernieuwers, zodat dit gat kan worden gedicht.

Bekijk meer van onze inspirerende verhalen:

Klant

Revolutie in de toekomst van transport

Team HYPED helpt Hyperloop tot leven te brengen en transformeert mogelijk de manier waarop wij in de toekomst reizen.

Klant

De ontwikkeling van een jongensdroom

Ontdek hoe Dave Moulds ambitie ertoe heeft geleid dat Team Carbide een winnende vechtrobot heeft gebouwd!