Wij brengen u verhalen over ontdekkingen; baanbrekende ontwikkelingen als toonbeeld van ambitie en prestaties.

We’re here, for the inspired.

Customer Ambionics

Hoe de innovatie van een vader een hoopgevend teken is voor de toekomst

Toen zijn eerstgeboren zoon Sol nog maar 10 dagen na zijn geboorte een arm verloor, kwam Ben Ryan in actie, omdat hij Sol een zo goed mogelijke levensstart wilde geven. Hij besefte toen nauwelijks dat zijn innovatie het potentieel had om het leven van kinderen over de hele wereld te veranderen.

Sol verloor zijn arm kort na zijn geboorte in maart 2015.

Ben begon meteen onderzoek te doen naar amputatie en prothesen. Hij ontdekte al gauw dat er pas een prothetische arm beschikbaar zou zijn wanneer Sol minstens een jaar zou zijn. De oorzaak hiervan ligt bij de groeipatronen in dit vroege levensstadium – zelfs op een leeftijd van één jaar zou de kunstmatige arm louter cosmetisch zijn, zonder grijp- of vasthoudmogelijkheden. Pas op een leeftijd van drie tot vier jaar zou Sol een functionele myo-elektrische arm met batterijvoeding kunnen krijgen.

Ben was zich ervan bewust dat de eerste drie levensjaren het meest kritisch zijn voor het vormen van de leervaardigheden van een kind, en ook een impact hebben op hun sociale en emotionele capaciteiten. Bovendien zijn er ook aanwijzingen dat kinderen die pas een functionele arm hebben als ze ouder dan twee jaar zijn, geneigd zijn om protheses af te stoten.

Hoewel hij geen ingenieur is van beroep, zou Ben, geïnspireerd door de vastberadenheid om zijn zoon te helpen, prototypes ontwerpen van armen die op een vroegere leeftijd kunnen worden gedragen. Het was zijn doel om met een 3D-printer een licht, aantrekkelijk en aanpasbaar ledemaat te creëren.

In de technologie die hij heeft gecreëerd wordt vloeistof gebruikt voor de aansturing van een hydraulisch grijpmechanisme. Dit idee is geïnspireerd op de manier waarop spinnen hun poten bewegen, met behulp van vloeistofdruk. In Bens prototype worden zakken met vloeistof in de holte van de prothetische arm platgedrukt voor de aansturing van een elementair grijpmechanisme, dat Sol in staat stelt zijn prothetische hand te gebruiken.

Sol, die nu twee is, gebruikt comfortabel zijn hydraulische arm en grijpt met zijn hand. "Hij doet 90% van de dingen die een kind met twee handen kan doen, en ik wil hem gewoon helpen om zich aan te passen aan de 10% waar hij het moeilijk mee zal hebben," aldus Ben. Hij is de arm nog verder aan het ontwikkelen, en momenteel werkt hij aan de functionaliteit van de duim, om de effectiviteit ervan te verbeteren.

Aangemoedigd door hoe snel en eenvoudig Sol zich had aangepast aan zijn nieuwe arm, en door de positieve invloed die dit heeft gehad op zijn leven, zag Ben duidelijk in dat dit concept een levensveranderende impact zou kunnen hebben voor kinderen elders in een vergelijkbare situatie.

Ben heeft ondertussen zijn loopbaan als leraar opgegeven en hij heeft het bedrijf Ambionics opgericht, om zijn technologie te ontwikkelen voor jonge kinderen overal ter wereld.


Ambionics

"Mijn doel is om via Ambionics overal kinderen te kunnen helpen bij het aanpassen aan en blijven gebruiken van prothesen als ze volwassen worden. Het op een zo vroeg mogelijke leeftijd aanbieden van een veilige functie zonder kleine onderdelen of batterijen staat hierbij centraal,” aldus Ben.

Naast het veiligheidsaspect heeft de benadering met 3D-printen en -scannen een aanzienlijke verlaging van de productiekosten mogelijk gemaakt, waardoor prothesen overal potentieel toegankelijk worden voor kinderen.

RS raakte voor het eerst betrokken bij het traject van Ben nadat Alison Hutchings, onze Assistant Global 3D Printing Category Manager, zijn verhaal had gezien op Sky News. Geïnspireerd door zijn traject en zijn vastberadenheid om het leven van zijn zoon te verbeteren, regelde Alison een levering van 15 kilo 3D-printfilament uit ons RS Pro-assortiment aan Ben.

Alison legt uit: "Ik zag Bens ontroerende en hartverwarmende verhaal op Sky News, en ik vond dat er een manier was waarop RS kon helpen. Via LinkedIn namen wij contact op met Ben, en ontstond er een relatie. Wij voelden ons geïnspireerd door zijn missie en zijn gedurfde visie - vooral omdat hij iemand was zonder enige voorafgaande kennis van ontwerpen - en besloten Ambionics te steunen.”

66

Wij voelden ons geïnspireerd door zijn missie en zijn gedurfde visie

99


De levering van filament heeft Ben geholpen bij de ontwikkeling van zijn prototype en bij de lancering van zijn Beta-proefversie. Hij biedt nu 20 families een gratis proefversie aan van de Ambionics-service.

Ben concludeert: "Gewoon het feit dat iemand toekeek en zei 'hier is een schouderklopje nodig en dit moet erkend worden' was echt motiverend voor mij. Ik ben RS eeuwig dankbaar voor de steun die wij hebben gekregen."

Ben Ryan - Ambionics - Portrait of an inventor

Als u zich net als wij geïnspireerd voelt door het ongelooflijke verhaal van Ben en Sol, kunt u Ambionics steunen in de crowd funding-missie van de organisatie.