Persberichten


FIGnition inFUZE 8-bit-computer stimuleert hardware-ontwerp voor educatieve doeleinden, nu beschikbaar bij RS Components

Populariteit weerspiegelt behoefte aan gratis en eenvoudige ontwerpsoftware

Haarlem, 04 oktober, 2013 - RS Components (RS), de handelsnaam van Electrocomponents plc (LSE:ECM), 's werelds grootste distributeur van elektronica- en onderhoudsproducten, heeft de introductie van FIGnition inFUZE aangekondigd, een nieuwe aangepaste versie van de laaggeprijsde 8-bit FIGnition computer die ontwikkeld is voor educatief gebruik als een eenvoudig en praktisch hulpmiddel om de basis van computing te begrijpen. FIGnition wordt geleverd als kit met onderdelen en bevat een kleine minimalistische printplaat en een set componenten waaronder een 8-bit 20 MHz ATmega328-microcontroller, een 512Kbyte Flash-geheugenchip en een 8 Kb RAM-component.

FIGnition is ontworpen voor beginners en is daarom voorzien van Forth-programmeertaal, en vormt zo een eenvoudige, efficiënte omgeving waarin interactief computercode geleerd en gedraaid kan worden. De voeding gaat via een USB-poort, en de board kan aangesloten worden op een PAL- of NTSC-format TV die een 25 x 24 tekst of een 160 x 160 bitmapped grafisch beeld toont. Er zijn geen extern toetsenbord en muis nodig om te beginnen: alle opdrachten en programmering kunnen eenvoudig uitgevoerd worden door middel van het on-board toetsenbord met 8 toetsen.

FIGnition inFUZE van RS wordt geleverd met een set voorbeeldprogramma's waaronder games en hulpprogramma's die voorgeprogrammeerd zijn op de Flash geheugenchip. Scholen zullen de analoge datalogger nuttig vinden, omdat studenten daarmee eenvoudige sensoren kunnen aansluiten en de metingen grafisch kunnen weergeven. Alle broncode is zichtbaar, waardoor studenten kunnen experimenteren door bestaande code te wijzigen alvorens verder te gaan met het creëren van hun eigen code.

Uitgebreide instructies en eenvoudig te volgen tutorials zijn te vinden op de FIGnition-website. Aanvullende ondersteuning is beschikbaar via de groeiende gebruikersgemeenschap, die een forum biedt om de ervaringen met andere FIGnition-ontwikkelaars te delen.

FIGnition inFUZE vereist alleen basis-randapparatuur, en is daardoor een eenvoudige, laaggeprijsde optie voor iedereen die de essentie van computing wil begrijpen, en kan in elkaar gesoldeerd worden in slechts één uur. Voor de maker, Julian Skidmore, werd de inspiratie achter FIGnition gevormd door de eerdere generatie van 8-bit computers zoals de Sinclair ZX80, welke voor veel huidige elektronica technici hun eerste kennismaking met hardware-ontwerp vormde.

“Het bouwen van de FIGnition inFUZE vanaf nul is een fantastische, interactieve manier voor jonge mensen om hun eerste praktijkleerervaring op te doen over hoe computerhardware werkt,” zei Jonathan Boxall, Global Head of Semiconductors, RS Components. “De lage verkoopprijs maakt het breed toegankelijk en een waardevol gereedschap voor educatieve doeleinden. Het is een van de open-source ontwikkelboards die een plezierige en nuttige introductie voor computing bieden aan engineers van de toekomst.”

Over RS

Over RS Components
RS Components en Allied Electronics zijn de handelsnamen van Electrocomponents plc, 's werelds grootste servicedistributeur van elektronica- en onderhoudsproducten. RS is actief in 32 landen en distribueert meer dan 500.000 producten naar één miljoen klanten wereldwijd. Het bedrijf verstuurt dagelijks ongeveer 44.000 bestellingen. Het productaanbod van meer dan 2.500 leveranciers omvat alles van elektronica, automatisering en procescontrole tot test- en meetapparatuur en elektrische en mechanische componenten. 

Electrocomponents is genoteerd aan de London Stock Exchange en behaalde een omzet van meer dan 1,24 miljard pond tijdens het vorige fiscale jaar dat op 31 maart 2013 afliep. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.rs-components.com. 

Over RS Benelux
RS Components is met 500.000 technische producten dé distributeur in de Benelux. RS levert onder meer kabels, connectoren, gereedschap, pneumatische producten, elektrische, elektronische & mechanische componenten, IT & veiligheid en test- & meetapparatuur. Het gehele assortiment is te vinden op nl.rs-online.com of benl.rs-online.com. De producten zijn direct uit voorraad leverbaar en worden de volgende dag geleverd. Het moederbedrijf is in 1937 opgericht in Londen en heeft zich in de loop der jaren overal ter wereld gevestigd. Het kantoor in de Benelux is opgericht in 1998.