Onlangs gezocht

  Uw MRO-toeleveringsketen klaarmaken voor de toekomst

  Inkoopprofessionals staan meer dan ooit onder druk. Toeleveringsketens zijn verstoord en leveranciers gaan failliet. Dus hoe kan u uw MRO-toeleveringsketen weerbaar maken tegen toekomstige klappen?

  De COVID-19 pandemie veroorzaakte nachtmerries voor de toeleveringsketen die niemand had kunnen voorzien. Van gesloten grenzen tot stijgende vrachtkosten, de pandemie dwong inkoopprofessionals om veel aannames te heroverwegen die de ontwikkeling van de supply chain de afgelopen jaren hebben gestuurd.

  Neem bijvoorbeeld ‘just-in-time levering’. De pandemie heeft de kwetsbaarheid voor tekortkomingen van leveranciers genadeloos blootgelegd. Maar tegelijkertijd betekenen de economische gevolgen van de crisis dat buffervoorraden een luxe zijn die weinigen zich nog kunnen veroorloven.

  Dus hoe kan u de supply chain toekomstbestendig maken tegen de volgende crisis?

  Om te beginnen is het belangrijk om de verleiding te weerstaan om het leveranciersbestand voor onderhoud, reparatie en operaties (MRO) te diversifiëren. De sleutel is om een kerngroep van leveranciers te gebruiken die u vertrouwt en waarvan u weet dat ze leveren. Rationalisering van leveranciers was zelfs veruit de populairste strategie voor efficiënt inkopen die werd gerapporteerd als onderdeel van een rapport over indirecte inkoop waaraan we tijdens de pandemie hebben gewerkt in samenwerking met het Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS).

  “Er is duidelijk druk om leveranciers te rationaliseren. Het is een goed idee en het zou gedaan moeten worden, maar ik denk eerlijk gezegd dat het op dit moment meer gaat om veerkracht in de toeleveringsketen dan om rationalisatie,” zegt Dr. John Glen, CIPS-econoom en gastdocent aan de Cranfield School of Management.

  “Het is een soort langetermijnproject, maar in de komende 6 tot 18 maanden gaat het om het managen van veerkracht en risico’s in die toeleveringsketen, en de rationalisatie vindt op de achtergrond plaats.”

  Kijk voordat u de sprong waagt

  Wanneer MRO-toeleveringsketens onder druk komen te staan, is het belangrijk om snel te handelen om de productie op gang te houden. Maar het is ook van groot belang om na te denken over de gevolgen van noodmaatregelen, zegt David Loseby, Group Chief Purchasing Officer bij vliegtuigmotorbouwer Rolls-Royce.

  “Als er zoiets als een pandemie gebeurt, moet u er zeker van zijn dat wat u doet geen schade op de lange termijn veroorzaakt. Wat kan u doen dat u voor een bepaalde tijd kunt volhouden en op een transparante manier die de organisatie begrijpt?", zegt hij.

  Als u het simplistisch bekijkt - bijvoorbeeld of de uitgaven zijn gestegen of gedaald - loopt u het risico het bij het verkeerde eind te hebben, waarschuwt hij.

  In een wereld van slanke toeleveringsketens is het volgens Loseby belangrijk om niet zomaar een leverancier uit te schakelen, maar om een flexibele toeleveringsketen te ontwikkelen waarmee kan worden ingespeeld op veranderende omstandigheden. “De realiteit is dat u simpelweg geen buffervoorraden van miljoenen ponden kunt aanhouden”, voegt hij eraan toe.

  Zowel Glen als Loseby zijn het erover eens dat efficiëntie en veerkracht niet onverenigbaar zijn. Het gebruik van eProcurement- en Vendor Managed Inventory (VMI)-oplossingen, geleverd door een vertrouwde en stabiele inkooppartner, kan helpen om de supply chain voor te bereiden op de toekomst.

  Het is een vergissing om te denken dat veerkracht van de supply chain alleen gaat over wat bij het bedrijf binnenkomt. Als er geen zicht is op wat er wordt gebruikt, kan de toeleveringskant van de inkoopkant niet effectief worden gepland.

  “Het komt vaak voor dat bedrijven met meerdere vestigingen weinig zicht hebben op hun voorraad”, zegt Alex Davies, Customer Procurement Solutions Director bij RS.

  “Het komt aan op de kwaliteit van de gegevens,” zegt hij. “Het gaat om de systemen die ze hebben en hoe ze met hun leveranciers werken. Bij een gefragmenteerd leveranciersbestand waarvan veel mensen gebruikmaken om hun ORR in te kopen, is de kans groot dat de kwaliteit van de gegevens waar ze toegang toe hebben slecht is.

  “Als ze voor een meer volwassen aanpak kiezen en consolideren met een leverancier als RS, zullen ze merken dat ze toegang krijgen tot uitgebreidere gegevens en oplossingen die kunnen helpen bij een correct inventaris.”

  Duurzaam en ethisch

  Hoewel kostenreductie prioriteit blijft, zijn duurzame en ethische inkoop en continuïteitsplanning voor kritieke onderdelen topstrategieën die bedrijven hanteren voor MRO-benodigdheden.

  “Het bereiken van deze doelen betekent werken met betrouwbare partners, afgestemd op wederzijdse doelstellingen. Het is essentieel dat inkoop betrokken is bij het opstellen van de duurzaamheidsagenda en de routekaart inclusief beleid, processen en governance die deze agenda levensvatbaar zal maken,” zegt Kate Davies, hoofd van Global Commercial Services.

  “Ethisch inkopen wordt een steeds grotere prioriteit voor directies, aandeelhouders en klanten,” zegt ze. “De cruciale factor is het erkennen van inkoop als een belangrijke veranderingsfactor die in staat is de status quo uit te dagen en ethische inkoopprincipes in het bedrijfsproces te bevorderen.”

  Er zullen maar weinig inkoopteams zijn die extra personeel krijgen om duurzaamheid in de toeleveringsketen te beheren. Het is dus zinvol om tijd vrij te maken door oplossingen als VMI en eProcurement te gebruiken, zegt Alex Davies.

  Dit alles leidt tot een eenvoudige conclusie: de veerkracht van uw toeleveringsketen hangt af van de kwaliteit, betrouwbaarheid en kennis van uw leveranciers. Daarom is het zo belangrijk om samen te werken met de juiste MRO-inkooppartner om uw supply chain voor te bereiden op de toekomst.