Onlangs gezocht

    Voorkom onderbrekingen - gepland vs. ongepland spoorwegonderhoud

    Nu spoorwegmaatschappijen op zoek zijn naar kostenefficiëntie, kan de juiste strategie voor zowel gepland als ongepland onderhoud een aanzienlijke impuls geven aan het resultaat.

    Trein innovaties

    Een gebied waar spoorwegmaatschappijen op moeten letten is de inkoop van onderhoud, reparatie en operaties (MRO). Bij dit type inkoop zijn er twee verschillende gebieden - gepland onderhoud en ongepland onderhoud.

    “Bij gepland onderhoud zit het geheim, zoals de naam al zegt, in de planning”, legt Greg Sharp, Industry Sector Manager bij RS, uit. “In het ideale geval hebben spoorwegmaatschappijen van tevoren een duidelijk onderhoudsschema opgesteld, zodat stilstand kan worden gepland om ongemak voor de betalende klanten te voorkomen. Hierdoor kunnen ingenieurs en inkoop vooraf alle benodigde onderdelen bestellen bij betrouwbare leveranciers, zodat ze de beste prijs en de vereiste productkwaliteit krijgen.”

    “Er is een constante druk om meer te doen voor minder”. Greg Sharp, Sectormanager industrie, RS

    Sharp wil er echter op wijzen dat het vaak verkeerd is om alleen naar de prijs te kijken als het gaat om de aanschaf van onderdelen voor gepland onderhoud. “Er is een constante druk om meer te doen voor minder en het franchisesysteem kan een element van kortetermijndenken creëren,” zegt hij. “Mensen kunnen uren rondkijken om een paar euro korting te krijgen op een aankoop bij een niet-erkende leverancier. Ze beseffen echter niet dat de extra tijd die het kost om die prijs te vinden, in combinatie met een mogelijk tragere goedkeuringsprocedure, betekent dat het artikel het bedrijf op de lange termijn veel meer kost.”

    “Het is veel effectiever om een klein aantal goedgekeurde leveranciers te hebben met een geconsolideerde selectie van producten, waarbij idealiter gebruik wordt gemaakt van een eProcurement-systeem om het inkoopproces te versnellen,” voegt Sharp toe. “Dit betekent dat technici de producten krijgen die ze willen, dat er veel minder tijd wordt verspild aan het doen van de aankoop en dat alles kan worden gevolgd door de inkoopafdeling.”

    Focus op prioriteiten

    Ongepland onderhoud is een ander gebied waar bedrijven moeten letten op het werken met de juiste leveranciers. Spoorwegmaatschappijen riskeren boetes als stations worden gesloten vanwege defecte apparatuur. Dit betekent dat de prioriteit moet liggen bij de beschikbaarheid van voorraad en service.

    “Het is van essentieel belang om leveranciers te hebben die een zo breed mogelijk voorraadassortiment hebben”. Greg Sharp, Sectormanager industrie, RS

    “Bij ongepland onderhoud is het van essentieel belang om leveranciers te hebben die een zo breed mogelijk voorraadassortiment hebben en die snel kunnen leveren, want hoe langer apparatuur buiten bedrijf is, hoe meer kosten het bedrijf heeft”, zegt Sharp. “Bij RS hebben we een uitgebreid voorraadassortiment en werken we samen met onze klanten om kritieke onderdelen zo snel mogelijk te leveren.”

    “Veel bedrijven houden intern grote hoeveelheden onderdelen aan die ze zelf distribueren”, voegt hij eraan toe. “In sommige gevallen is dit correct omdat ze kritieke onderdelen in voorraad hebben, maar vaak kan een grote leverancier zoals RS deze onderdelen de volgende dag leveren, wat sneller is dan interne distributie. Hierdoor bespaart de organisatie ook geld op de opslag van onderdelen die ze niet gebruiken."