Onlangs gezocht

    De mythe ontkracht: duurzaamheid betekent minder winst

    De maritieme sector levert een aanzienlijke bijdrage aan de wereldwijde uitstoot en is verantwoordelijk voor 2-3% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen per jaar. De sector draagt ook op andere manieren bij aan klimaatverandering, bijvoorbeeld door het gebruik van plastic, door slecht afvalbeheer en door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

    De uitdagingen

    Terwijl bedrijven en regeringen over de hele wereld zich richten op het aanpakken van klimaatverandering, voelen scheepvaartbedrijven de druk om te reageren en duurzaamheid wordt nu door veel bedrijven in de sector als prioriteit gesteld, met zeer positieve resultaten.

    Freddy Ingemann, oprichter en CEO van Moscord, het online scheepsbevoorradingsplatform, meldt bijvoorbeeld dat de maritieme sector het gebruik van plastic en andere materialen die schadelijk zijn voor het leven in zee begint terug te dringen.

    Daarnaast stelt Stephen Alexander, Chief Operating Officer en Secretaris-generaal van de IMPA SAVE Council for Maritime Supply Chain Sustainability, dat hij een mentaliteitsverandering binnen de sector heeft gezien en dat rederijen de afgelopen drie jaar zijn gaan investeren in het duurzamer maken van hun bedrijf.

    Hoewel de invoering van duurzamere praktijken een belangrijke kans is voor de maritieme sector, verzetten rederijen zich er vaak tegen vanwege de vele uitdagingen die “het groen worden” met zich meebrengt.

    Overgaan op een duurzame agenda is geen snel of eenvoudig proces en vereist vaak aanzienlijke financiële investeringen en veranderingen in gevestigde werkwijzen.

    Om deze redenen kunnen sommige rederijen begrijpelijkerwijs terughoudend zijn om zich te verbinden aan duurzame initiatieven. Het is echter niet noodzakelijkerwijs zo dat een verbeterde duurzaamheid meer kosten met zich meebrengt en in feite leidt een groenere agenda na verloop van tijd vaak tot meer winst. Sterker nog, er kunnen op de lange termijn wel eens zwaardere kosten ontstaan als een bedrijf nu niet begint met een groenere agenda.

    Hoewel het idee dat “going green” duur is wel enige waarheid bevat (er zijn bijvoorbeeld veel eco-producten die iets duurder zijn dan de gewone), wegen de voordelen op de lange termijn altijd zwaarder dan de kosten op de korte termijn als het gaat om duurzaamheid.

    **“Ik denk dat winst maken en groen zijn mogelijk is. Het heeft geen invloed op wat u doet als u uzelf gewoon richt op de manier waarop u iets levert om het duurzamer te maken”. **David Evans

    Het is ook belangrijk om op te merken dat groene oplossingen vaak goedkoper uitvallen dan reguliere alternatieven, vooral als u kijkt naar de levensduur van het bedrijf. David Evans MBE, oprichter van Matilda’s Planet, gelooft dat winst maken en groen zijn elkaar niet uitsluiten en dat het mogelijk is om beide te bereiken.

    Uitstoot verminderen

    Maritiem transport stoot jaarlijks ongeveer 940 miljoen ton CO2 uit en deze uitstoot zal naar verwachting aanzienlijk toenemen als er niet snel maatregelen worden genomen om de uitstoot te verminderen.

    Hernieuwbare energie

    Naarmate de wereldhandel groeit, is er steeds meer energie nodig om het toenemende aantal schepen op zee van energie te voorzien. Als schepen efficiënter worden ontworpen en gebruik maken van wind- of zonne-energie, zou een deel van dit energieverbruik kunnen worden teruggedrongen.

    Het gebruik van kunststoffen verminderen

    De maritieme sector draagt aanzienlijk bij aan het probleem van plastic afval en het verminderen van de afhankelijkheid van plastic is de sleutel tot het duurzamer maken van de sector als geheel.

    Duurzaam afvalbeheer

    Er wordt geschat dat in de meest vervuilde gebieden van de zee ongeveer 300.000 stuks afval per vierkante kilometer te vinden zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds meer bezorgdheid ontstaat over de schade die marien afval toebrengt aan het milieu.

    Navigeren door klimaatverandering met RS

    Wij zijn trots op het werk dat we al doen om klimaatverandering aan te pakken en duurzaamheid binnen de maritieme industrie te stimuleren. Onze 85-jarige geschiedenis als wereldwijde leverancier aan de industrie betekent dat we in een goede positie verkeren om te reageren op veranderingen binnen de sector.

    De producten die we leveren zijn op zichzelf al duurzaam omdat we de beste kwaliteitsproducten inkopen, wat betekent dat kopers niet steeds kapotte onderdelen hoeven te vervangen of extra producten hoeven te laten verschepen als ze kapot gaan. Dit verlaagt ook de verzendkosten en betekent dat we geen onnodige middelen hoeven te gebruiken, zoals brandstof, omdat we de voorraad niet steeds hoeven te vervangen.