Onlangs gezocht
  Seven Key Products Article

  Zeven belangrijke productcategorieën voor het verbeteren van de productieprocessen van voedingsmiddelen en dranken

  Productcategorieën die fabrikanten van voedingsmiddelen kunnen helpen op het gebied van voedselveiligheid te behalen.

  INTRODUCTIE

  De voedingsmiddelen- en drankenindustrie is een van Europa's grootste productiesectoren op het gebied van banen en toegevoegde waarde. Naar schatting zijn er ongeveer 290.000 bedrijven met meer dan 4,2 miljoen werknemers en een jaarlijkse omzet van meer dan 1 biljoen euro.

  Maar de fabrikanten van vandaag staan steeds meer voor de uitdaging om te voldoen aan de vraag naar meer veiligheid en duurzaamheid, terwijl ze ook moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen en de stijgende kosten in de hand moeten houden.

  Gelukkig zijn er tal van oplossingen voor toegankelijke en voordelige verbeteringen. Technologieën zoals sensoren, industriële besturingen, behuizingen, PLC's en HMI's, motoren en bewegingsbesturingen, pneumatiek en vloeistofbesturingen en draden en kabels helpen fabrikanten te profiteren van automatiseringstrends die de productkwaliteit kunnen verbeteren, tijd en geld kunnen besparen en de kosten laag kunnen houden, terwijl ze duurzaamheidstrends stimuleren die de kosten van energie en voedselverspilling kunnen verlagen om hun concurrentievoordeel te versterken. 

  1. Sensoren

  Er zijn verschillende soorten sensoren die fabrikanten kunnen helpen om hun doelen op het gebied van voedselveiligheid, procesverbetering en duurzaamheid te bereiken.

  Benaderingssensorendetecteren de aanwezigheid van voorwerpen in de buurt zonder fysiek contact, waardoor de hygiëne- en reinigingsvereisten van voedselproductiezones minder complex worden. Varianten die geschikt zijn voor gebruik in vochtige omstandigheden en met een breed temperatuurbereik zijn overal verkrijgbaar.

  Druksensorenmeten de druk van vloeistoffen of gassen en kunnen worden gebruikt voor het regelen van melktanks op melkveebedrijven en fermentatietanks in brouwerijen, maar ook voor het afvoeren van druk uit membraanpompen en sterilisatieapparatuur. Vanwege de strenge veiligheids- en hygiënevereisten van de voedingsmiddelen- en drankenindustrie moeten druksensoren nauwkeurig en betrouwbaar zijn, bestand zijn tegen hoge sterilisatietemperaturen en ontworpen zijn zonder openingen voor clean-in-place- en sterilization-in-place-processen.

  Vloeistofniveausensoren bewaken en helpen bij het regelen van de niveaus van vrijstromende stoffen, zoals vloeistoffen, poeders en pasta's, in afgesloten ruimten, zoals silo's en vaten, en ze kunnen fabrikanten helpen duurzaamheidsdoelen te bereiken door grondstoffen, water, energie en arbeid te besparen.

  Andere essentiële types zijn foto-elektrische, temperatuur-, visie- en stromingssensoren.

  2. Industriële besturingen

  Industriële besturingen omvatten alle verschillende apparaten, systemen en netwerken die worden gebruikt om industriële processen te automatiseren en anderszins te beheren. Deze producten variëren van schakelaars,tellers, timers en scheidingsschakelaars tot paneelmeters, machinebeveiliging en machineveiligheidsapparatuur, gespecialiseerde automatiserings-, niveau-, veiligheids- en temperatuurregelaars en zelfs robots.

  Dit soort producten kunnen de snelheid van transportbanden of verpakkingsprocessen regelen om de operationele efficiëntie te maximaliseren en machines automatisch uitschakelen om letsel of schade aan apparatuur te voorkomen.

  Industriële besturingsproducten kunnen snel en eenvoudig worden ingesteld, wat de installatiekosten verlaagt, en bieden nauwkeurige besturingsprestaties met een snelle bemonsteringsperiode, wat zorgt voor nauwkeurige en responsieve besturingsmogelijkheden.

  Temperatuurregelaars meten de temperatuur van het thermokoppel, vergelijken die met de instelwaarde en berekenen de tijd die een verwarming moet draaien om een constante temperatuur te behouden. Ze worden gebruikt in toepassingen zoals industriële ovens en ondersteunen energiebesparingen en duurzaamheidsdoelstellingen.

  3. Behuizingen

  Behuizingen zijn een andere essentiële categorie van voedsel- en drankoplossingen. Deze producten bieden cruciale bescherming voor de verschillende elektronica waaruit industriële besturingssystemen bestaan, waaronder draden, kabels, connectoren, ventilatoren en printplaten.

  Behuizingen die zijn ontworpen voor voedsel- en dranktoepassingen zijn vaak bestand tegen wassen onder hoge druk en vriestemperaturen, bestand tegen bacteriegroei en chemische absorptie en voorkomen corrosie als gevolg van veelvuldig reinigen en ontsmetten. Veel van deze producten hebben ook een gestroomlijnd hygiënisch ontwerp dat voorkomt dat vloeistoffen op de behuizing terechtkomen en dat bacteriën zich in hoekjes en gaatjes nestelen.

  **4. **PLC's en HMI's

  PLC's worden gebruikt om elektromechanische processen in geautomatiseerde productiesystemen te besturen.Sensoren sturen PLC's informatie over systeemcondities en PLC's gebruiken die sensorgegevens om geprogrammeerde reacties door te geven aan apparaten zoals pompen, verwarmers en actuators die het geautomatiseerde proces direct kunnen beïnvloeden.

  Met HMI's kunnen operators systemen besturen via een displayinterface die het te besturen proces visueel weergeeft en input- en outputinformatie kan opvragen met een paar tikken of toetsaanslagen.

  Beide soorten apparaten zijn een integraal onderdeel van het upgraden van verouderde productie- en verpakkingssystemen voor voedingsmiddelen en dranken en kunnen fabrikanten helpen bij het integreren van tijd- en kostenbesparende en kwaliteitsverbeterende digitaliserings- en automatiseringstrends.

  **5. **Motoren en motorregelingen

  Motoren en motorregelingen gaan hand in hand. Industriële motoren worden gebruikt om elektrisch vermogen om te zetten in het mechanische vermogen dat nodig is voor toepassingen zoals transportbanden, pompen en luchtverplaatsingssystemen, terwijl motorregelingen helpen bij het beheren van motoren door hun richting te regelen (d.w.z. vooruit of achteruit), hun snelheid en koppel te regelen en ze te beschermen tegen elektrische storingen.

  Motoren en motorregelingen worden overal gebruikt bij de productie en verpakking van voedingsmiddelen en dranken. Afhankelijk van de voedselproductiezone moeten ze dus mogelijk waterdicht zijn en bestand tegen afspoelen.

  **6. **Pneumatiek en vloeistofregeling

  Pneumatische en vloeistofregeloplossingen bieden een veilige, veelzijdige en rendabele manier om een groot aantal systemen aan te drijven. Pneumatische systemen maken gebruik van de stroming en druk van lucht of samengeperste gassen om geautomatiseerde apparatuur aan te drijven. Omdat ze worden aangedreven door lucht of gassen in plaats van olie of gevaarlijke vloeistoffen, kunnen ze fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken ook helpen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

  7. Draden en kabels

  Draden en kabels zijn vitale elementen van elke machine-installatie en wanneer ze worden gebruikt in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie moeten ze voldoen aan strenge hygiënevoorschriften, bestand zijn tegen corrosieve en agressieve reinigings- en ontsmettingsmiddelen, extreme temperaturen en binnendringend water en betrouwbaar bestand zijn tegen bio-oliën, vetten en fruit- en melkzuren.

  Veel toonaangevende leveranciers van aansluittechniek bieden een reeks draad- en kabeloplossingen die geoptimaliseerd zijn om aan deze en andere hygiëne- en veiligheidseisen te voldoen, en hetzelfde geldt voor kabelbeheeroplossingen zoals kabelbinders, installatiegereedschap, kabelbeschermingssystemen en kabelidentificatie.

  Totale oplossingen voor de uitdagingen van de voedingsmiddelen- en drankenindustrie

  RS biedt een uitgebreid assortiment gericht naar de levensmiddelenindustrie, van toonaangevende leveranciers en kan end-to-end ondersteuning bieden. Onze uitgebreide selectie van voedsel- en drankoplossingen omvat meer dan 78.000 op voorraad en verzendklare oplossingen.

  Goed vertegenwoordigde productcategorieën zijn onder andere sensoren, industriële besturingen , behuizingen, PLC's en HMI's, motoren en motorregelingen, pneumatiek en vloeistofregelingen en bedrading en kabels evenals materiaalbehandelingen verpakking, preventief onderhoud en producten voor facilitair onderhoud.

  Ons team beschikt over de technische expertise om u te helpen schaalbaar te ontwerpen, te zorgen voor naleving van de regelgeving en uw doelstellingen op het gebied van operationele efficiëntie en duurzaamheid te bereiken. Voor hulp bij het identificeren en implementeren van voedingsmiddelen- en drankenproducten die geoptimaliseerd zijn om uw unieke uitdagingen aan te gaan en uw doelen te bereiken, kunt u contact opnemen met uw lokale RS-accountmanager of -verkoopteam.

  Artikel geschreven door Alicia Keene

  Category Marketing Manager bij RS.