Een jeugddroom die werkelijkheid wordt

Als je niet bereid bent om te falen, zul je nooit slagen.

Neergestreken in zijn werkplaats en trots gekleed in een T-shirt van Team Carbide, dat lijkt op het shirt dat hij droeg tijdens de overwinning op tv, straalt Dave Moulds terwijl hij de uitvinding van zijn team op de tafel achter hem presenteert.

“Dit is dus Carbide,” zegt hij enthousiast, terwijl hij een angstaanjagende robot van 110 kg introduceert die hij zelf heeft ontwikkeld.

Carbide is een indrukwekkende smaragdgroene machine met een 850 mm lang ronddraaiend wapen, dat is uitgerust met een ronddraaiend blad van 25 kg dat in minder dan vijf seconden een snelheid van 400 km/h kan bereiken!

De reis die leidde tot de creatie van deze opvallende robot begon in zijn jeugd, toen hij gefascineerd raakte door de populaire culttelevisieshow Robot Wars. In deze show lieten teams van robotliefhebbers hun zelfgemaakte creaties als hanen tegen elkaar vechten. Hij werd meegesleept door de variatie van vechtrobots en werd al snel een groot fan van de show. 

Hierdoor ontstond de interesse voor robotica en stelde hij zichzelf al snel de uitdaging een eigen robot te bouwen. Hij had als einddoel ooit uitgeroepen te worden tot Robot Wars-kampioen.

De bouw van zijn eigen robot zorgde ervoor dat hij een carrière in de techniek nastreefde, zodat hij de essentiële vaardigheden kon leren die ooit tot zijn toekomstige successen zouden leiden. In zijn dagelijkse leven werkt hij nu als onderhoudsmonteur bij Cadbury's fabriek in Bournville, Birmingham in de UK, en heeft hij ook een gevestigde reputatie als engineering-hobbyist. In 28 jaar tijd heeft hij een indrukwekkend aantal successen op zijn naam staan.

Nadat hij jarenlang zijn ambitie heeft nagejaagd – meer dan 20 robots gebouwd en meegedaan aan verschillende wedstrijden gedurende zijn leven – kwam voor Dave in april 2017 zijn jeugddroom uit toen hij Team Carbide oprichtte en seizoen negen van Robot Wars won!

Naast Dave maakt voormalig concurrent Sam Smith (34) deel uit van Team Carbide. Hij bundelde met hem zijn krachten nadat ze in een andere wedstrijd tegen elkaar hadden gestreden.

66

Door als kind naar deze show op tv te kijken, werk ik nu als monteur

99

Carbide behaalde in seizoen acht van Robot Wars de tweede plaats, maar Dave en Sam besloten hun machine aan te passen en in 2017 weer deel te nemen aan de wedstrijd. Daarom hebben Dave en Sam aan het begin van het jaar drie maanden besteed aan het opnieuw ontwerpen van hun robot. Dit heeft ongeveer £5.000 gekost.

“Door als kind naar deze show op tv te kijken, werk ik nu als monteur,” geeft Dave toe. “Toen heb ik treinsets en dat soort dingen uit elkaar gehaald, met als uiteindelijk doel om aan Robot Wars mee te doen. Dit heeft mijn interesse gewekt en vanaf toen wilde ik een technische cursus volgen, dus heb ik alle cursussen gevolgd om te komen waar ik nu ben.”

“Naast Robot Wars, won ik toen ik 17 jaar oud was de beker voor de Roaming Robots 2007 UK Heavyweight Championships. Ik won de wedstrijd met een machine die ik met zakgeld in mijn schuur had gebouwd en versloeg een robot die ongeveer £50,000 waard was. De uitdrukking op het gezicht van mijn concurrent was waarschijnlijk een van de mooiste momenten in mijn leven.”

Om de race naar winst in Robot Wars te ondersteunen, heeft RS Components Team Carbide gesponsord door verschillende componenten te leveren die nodig waren om hun machine te bouwen.

66

Carbide zou het niet hebben gered in de competitie

99

Dave vervolgt: “Na een partnerschap met RS ging Carbide van een relatief succesvolle maar gemiddelde machine in seizoen acht naar een volledig dominante robot in seizoen negen - waar de robot won zonder enige mechanische of elektrische storing.”

“Zonder de hulp van RS zou Carbide het niet hebben gered in de competitie. RS heeft niet alleen de motor voor het wapen helpen ontwikkelen waardoor Carbide veel beter presteert dan de concurrentie, ze hebben ook de meeste componenten in de machine geleverd. Dit omvat onderdelen van kleine elektronische componenten tot kritische grote componenten, zoals de tandwielen in de versnellingsbakken.”

Na hun overwinning is Team Carbide niet alleen op zoek naar manieren om hun positie als Robot Wars-kampioen te behouden, maar ook om aan andere internationale wedstrijden deel te nemen.

“Als we kijken naar de toekomst zijn er veel wedstrijden die in China van start gaan,” voegt Dave toe. “Sam en ik kijken ernaar uit om een totaal nieuw ontwerp te bouwen en dit mee te nemen in een nieuwe wedstrijd, genaamd ‘King of Bots’.”

Terugdenkend aan hoe hij de ambities uit zijn kinderjaren heeft bereikt, deelt Dave een aantal adviezen die hij aan anderen zou geven in de hoop hun eigen doelen te bereiken: “Mijn advies aan jongere technici is om niet op te geven als je faalt of geïrriteerd raakt – dat hoort daar juist bij.”

66

Wees niet bang om te falen

99

“Als je niet bereid bent om te falen, zul je nooit slagen. Mijn filosofie is om altijd uit te zoeken waarom iets mis is gegaan en hoe je kunt verbeteren tot je perfectie bereikt. Wees niet bang om te falen – blijf volhouden tot je iets hebt om trots op te zijn.”

Niet veel van ons kunnen zeggen dat wij de ambities die wij als kinderen hadden, hebben bereikt, maar voor Dave Moulds gold dat hij niet kon loslaten wat hem inspireerde toen hij opgroeide.

Wellicht ook interessant voor u:

Klant

Zwaartekracht tarten

Iron Man-pak werkelijkheid - dat is innovatie!


Klant

Verder gaan dan bionica

Ontdek het opmerkelijke verhaal van Ben Ryan's unieke prothetische technologie.