Geïnspireerd om toekomstige generaties ingenieurs kennis bij te brengen

Mijn passie ligt niet alleen bij het ontwerpen, maar bij het bijbrengen van kennis 

Een ingenieur of uitvinder worden is meer dan alleen een carrièrekeuze – voor de invloedrijke hobbyist Norbert Heinz was het een jeugddroom.

Norbert, uit Duitsland, experimenteert al vele jaren met motion control-toepassingen en is een inspiratie voor zijn 50.000 volgers van over de hele wereld op zijn populaire YouTube-kanaal.

Bij het ontwikkelen van zijn werk is het zijn passie om anderen kennis bij te brengen en niet alleen iets te ontwerpen. Zijn wens is om de volgende generatie ingenieurs kennis bij te brengen, zodat ze hun steentje kunnen bijdragen aan de toekomst.

66

Ik wilde op jonge leeftijd al begrijpen hoe dingen werken

99

Terugdenkend aan zijn droom om uitvinder te worden, legt hij uit: "Ik geloof dat het een roeping is om een robotbouwer te worden. Het begon al vroeg in mijn leven.”

“Voor mij was het de mechanische wekker van mijn ouders die als eerste mijn interesse wekte, dus ik heb hem uit elkaar gehaald, zodat ik kon zien hoe hij werkte. Ik wilde op jonge leeftijd al begrijpen hoe dingen werken en wat ik kon leren.”

In zijn volwassen leven wordt een van zijn recente spraakmakende projecten – WinchBot 2.0 – gesponsord door RS, nadat deze werd voorzien van diverse standaardcomponenten, zoals motoren en aandrijvingen en ontwikkelboards zoals Raspberry Pi en Arduino.

De WinchBot 2.0 is een robotconcept dat door iedereen kan worden gemaakt met de ontwerpen, bouwinstructies, stuklijst en RS-onderdelenlijst die hier online beschikbaar zijn.

Het heeft de vorm van een hangend, driehoekig frame met gelijke zijden dat gebruikmaakt van drie motorgestuurde lieren op elk van de hoekpunten om kabels in te korten of te verlengen. Deze kabels verplaatsen een schuif op een centrale zwenkbare vierkante stang (die op zijn plaats wordt gehouden door een centraal gemonteerd lager).

Deze motor/kabel-combinatie beweegt de grijpermodule van de robot (geplaatst aan de onderkant van de vierkante stang), zodat deze kan worden geplaatst binnen een werkbereik onder het driehoekige frame.

De WinchBot 2.0 is ontwikkeld op basis van de originele creatie van Norbert, WinchBot, en biedt soepelere en nauwkeurigere besturing dan zijn voorganger, dankzij het gebruik van stappenmotoren met een hogere specificatie.

De belangrijkste drijfveer die Norbert in gedachten had bij het maken van de WinchBot, was om een bijdrage te leveren aan de bevordering van het onderwijs.

66

“Ik hoop dat mijn ontwerp anderen inspireert om verbazingwekkende dingen te ontwerpen.”

99


“Ik hoop echt dat er op een dag een WinchBot 3.0 komt, maar niet noodzakelijk één die ik heb gemaakt", vertelt hij verder. "Ik hoop dat mijn ontwerp anderen inspireert om verbazingwekkende dingen te ontwerpen.”

“Ik hoef geen advies te geven aan mensen die echt in de robotica willen werken, maar het is handig om te weten dat er enige basisopleiding voor nodig is. Bij mij was deze gericht op wiskunde – op het vwo had ik wiskunde en scheikunde in het pakket. De natuurwetenschappen in het algemeen interesseren me enorm.”

Om nieuwsgierige ingenieurs en studenten verder te inspireren, hebben RS en Norbert mensen de kans gegeven om WinchBot 2.0 te programmeren en te bedienen op de vakbeurs SPS IPC Drives, die in november 2017 plaatsvond in Neurenberg, Duitsland.

WinchBot 2.0 was in actie te zien bij de RS-stand en bezoekers kregen de kans om met Norbert te spreken en hem vragen te stellen.

De WinchBot 2.0 is vooral interessant vanwege de mogelijkheid tot toegang en programmeren op afstand en de manier waarop de mogelijkheden van het IoT op een ongelofelijk eenvoudige maar effectieve manier worden benadrukt.

Hoewel de toepassing in vergelijking met typische industriële robots klein kan lijken, kunnen de principes erachter worden toegepast bij verschillende professionele oplossingen. Een voordeel van het ontwerp is dat het eenvoudig kan worden opgeschaald door langere kabels te gebruiken. Een ander voordeel is dat het aan het plafond hangt, waardoor er geen onderdelen op de grond staan, als een soort helikopter.

66

Iedere dag brengt altijd iets nieuws om aan te werken

99

De populariteit van de projecten van Norbert en het enorme aantal videoweergaven, geven duidelijk aan dat er een grote behoefte is aan dergelijke projecten.

Norbert vertelt meer over zijn ervaring en zegt: "Er is geen ‘normale dag’ – elke dag brengt altijd iets nieuws om aan te werken en nieuwe projecten. De projecten zelf verlopen nooit zoals verwacht. De WinchBot zou eigenlijk meer een conventionele robot worden.”

Het advies van Norbert voor toekomstige ingenieurs is om een vergelijkbaar pad te volgen als het pad dat hem naar succes heeft geleid. Hij legt uit: "Programmeren is niet rondklikken op kleurrijke knoppen. Het is uiteindelijk wiskunde en er is een zeer fundamentele opleiding voor nodig om vooruitgang te boeken op het gebied van robotica.”

Wellicht ook interessant voor u:

Klant

Portrait of an Inventor

Ontdek hoe Team Carbide een onverslaanbare vechtrobot heeft gebouwd!

Klant

Verder gaan dan bionica

Ontdek het opmerkelijke verhaal van Ben Ryan's unieke prothetische technologie.