Revolutie in de toekomst van transport

Wij hebben de ambitie om de toekomst van transport te verwezenlijken.

"The increasing powers of Steam... will I think one day waft friends together in the course of a few hours." – Sir Walter Scott

In het beroemde Schotse treinstation Edinburgh Waverley sieren deze krachtige voorspellende woorden van de befaamde schrijver Sir Walter Scott de muur.

Hieruit blijkt duidelijk hoe de introductie van de eerste stoomtreinen in de 19e eeuw in korte tijd voorgoed onze manier van reizen veranderde. Stoomtreinen waren de toekomst. Althans, dat dacht men destijds.

Ruim 200 jaar later is de wereld ingrijpend veranderd. De snelle levensstijl van de 21e eeuw heeft ertoe geleid dat hele generaties mensen gewend zijn aan onmiddellijke resultaten en dat een reistijd van uren tegenwoordig als veel te lang wordt ervaren.

Met Hyperloop kan een reistijd van enkele uren mogelijk worden teruggebracht naar enkele minuten.

Is het de Hype waard?

Het concept van Hyperloop, dat op weg is de volgende revolutie te worden op het gebied van massatransport, is simpel: een netwerk van elektrodynamisch zwevende capsules op oproepbasis, die zich voortbewegen door vacuümbuizen met 95% van de snelheid van het geluid. Voor de beeldvorming: als dit wereldwijd op volledige schaal zou worden toegepast, duurt een reis van Londen naar Edinburgh slechts 35 minuten en van Amsterdam naar Maastricht minder dan 13 minuten.

De term "Hyperloop" is in 2012 bedacht door de technologieondernemer en oprichter van SpaceX, Elon Musk. Het bedrijf is in 2002 door Musk opgericht om een revolutie te ontketenen op het gebied van ruimtevaarttechnologie en transport.

Hyperloop geniet momenteel wereldwijde interesse en er wordt ook wereldwijd in geïnvesteerd. Bedrijven zoals Virgin Hyperloop One, HTT en Arrivo zijn opgericht om de technologie te bouwen.

Om zowel de ontwikkeling van Hyperloop als de innovatie onder studenten te stimuleren, organiseert SpaceX de Hyperloop Pod Competition, een wedstrijd waarin teams van verschillende universiteiten ernaar streven de beste transportcapsule te ontwerpen en te bouwen. In januari en augustus 2017 vonden deze wedstrijden voor het eerst plaats.

Maak kennis met Team HYPED

HYPED is een studentenvereniging van de University of Edinburgh, die streeft naar het versnellen van de ontwikkeling van Hyperloop. Deze studenten streven ernaar Hyperloop op alle mogelijke manieren verder te brengen door hun expertise op het gebied van werktuigbouw. In 2017 had dit team meer dan 100 leden, en de populariteit van het team blijft toenemen.

Sinds de oprichting in 2015 heeft het team grote successen geboekt. HYPED was de winnaar van de Hyperloop One Global Challenge, door zijn voorstel van een route van Edinburgh naar London met een totale reistijd van 50 minuten.

De eerste wedstrijd van SpaceX waaraan het team deelnam, was de technische wedstrijd, waarin het de prijs voor Subsystem Technical Excellence (beste technische subsysteem) in de wacht sleepte. Na deze prestatie vloog het technische team in januari 2016 naar Texas om ontwerpen te presenteren waarin juryleden hun ideeën voor het ontwerp van modulaire capsules terugzagen.

Het team plaatste zich voor de Hyperloop Pod Competition II in Californië, die gehouden werd in augustus 2017. Hier was het team 1 van de slechts 4 Europese finalisten uit duizenden aanmeldingen. De wedstrijd bood het team een uitgelezen kans om zijn eigen versie van de Hyperloop te laten zien.

66

Werktuigbouw en wetenschap zijn de drijvende kracht die ons van het verleden naar de toekomst brengt, en het is geweldig om deel uit te maken van die kracht.

99

Dit zijn de trotse woorden die Macauley Versey, een lid van het team, sprak als antwoord op de vraag wat het team en hemzelf inspireert om te werken aan een dergelijk ambitieus project.

"Hoewel Hyperloop nog in de kinderschoenen staat, is het niet ondenkbaar en realistisch dat iets waaraan HYPED heeft gewerkt ooit deel zal uitmaken van het Hyperloop-systeem op volledige schaal. Of het daarbij nu gaat om iets heel groots of iets heel kleins, wij zouden er allemaal ontzettend trots op zijn."

In het kader van zijn streven toekomstige technici te ondersteunen is RS een trotse sponsor van Team HYPED. Wij ondersteunen voortdurend de enorme inspanningen van het team om te helpen dit concept ooit te verwezenlijken.

“RS is van cruciaal belang geweest bij de ontwikkeling van ons prototype capsule. Doordat RS ons team sponsort, konden wij gewoon alle componenten en producten die wij nodig hadden, bestellen via de website, wat ons enorm heeft geholpen.”

De weg naar de toekomst

Over de invloed van dit nieuwe transportmiddel op mensen wereldwijd, vertelt Macauley:

"Als Hyperloop een haalbaar wereldwijd transportmiddel wordt, verandert dit voorgoed het leven van iedereen. Mensen kunnen wonen in Edinburgh en werken in Londen. De impact daarvan zou fenomenaal zijn."

Tot besluit zegt hij: "Het is bijzonder en inspirerend om een rol te spelen bij het realiseren van een productievere, milieuvriendelijkere en verbonden toekomstige maatschappij. Wij zijn dolblij met ons succes tot nu toe, dat een resultaat is van hard werken en slapeloze nachten van alle teamleden."

66

Met het juiste team is alles mogelijk.

99

"Een van de motto's van Team HYPED is: 'ongeacht hoe vergezocht een idee ook is, met het juiste team is alles mogelijk', en dat is ook te danken aan de maatschappij waarin wij leven."

"Wat wij doen is niet eenvoudig, maar zolang je de juiste mensen om je heen hebt en iedereen de klus wil klaren, is niets onmogelijk."

Team HYPED blijft onafgebroken werken aan het doorontwikkelen van zijn capsule-ontwerp, zodat het hiermee kan deelnemen aan de wedstrijd dit jaar. Het team heeft als doel om de grenzen van de Hyperloop-technologie te verleggen zoals nooit tevoren.

Tijdens de volgende editie van de wedstrijd ligt de nadruk op het maken van een aangedreven capsule die zich kan voortbewegen met de maximale snelheid. Macauley en het team hopen in 2018 wederom uit te blinken, en wij steunen ze bij elke stap daarnaartoe.

Bekijk meer van onze inspirerende verhalen:

Klant

De ontwikkeling van een jongensdroom

Ontdek hoe Dave Moulds ambitie ertoe heeft geleid dat Team Carbide een winnende vechtrobot heeft gebouwd!

Klant

Verder gaan dan bionica

Ontdek Ben Ryan's bijzondere verhaal over de ontwikkeling van unieke prothetische technologie.