RS Components introduceert 's werelds eerste ARM® Cortex®-M-microcontroller met on-chip-EtherCAT®

Nieuwe Infineon XMC4800-reeks maakt integratie mogelijk in MCU-platform voor industriële besturing

Brussel, België, 10 Maart 2016:

RS Components (RS), de handelsnaam van Electrocomponents plc (LSE:ECM), dé wereldwijde distributeur voor technici, biedt automatiseringsontwerpers nieuwe keuzemogelijkheden dankzij de introductie van de eerste EtherCAT®-node ter wereld die is geïntegreerd in een standaard-ARM® Cortex®-M-microcontroller. 

De nieuwe Infineon XMC4800 maakt implementatie van EtherCAT-verbindingen eenvoudiger en bespaart PCB-ruimte die doorgaans wordt ingenomen door een afzonderlijke EtherCAT-ASIC en de bijbehorende geheugen-IC en kristaloscillator. 

"Onze klanten kunnen nu optimaal gebruik maken van de snelheid, flexibiliteit en eenvoud van EtherCAT-verbindingen, en dat in producten die compacter zijn, lagere stuklijstkosten hebben en sneller op de markt te brengen zijn", aldus Jonathan Boxall, Global Head of Semiconductors bij RS. "In combinatie met de uitstekende realtime mogelijkheden versnelt de XMC4800-reeks de ontwikkeling van genetwerkte industriële automatisering." 

EtherCAT biedt voordelen voor genetwerkte informatie en aansturing, zoals nauwkeurige synchronisatie, ingebouwde diagnostiek en ondersteuning voor functionele veiligheid. Vergeleken met andere bussystemen zijn de gemiddelde CPU-loads ook lager. In de XMC4800 komen er daardoor middelen vrij voor het verwerken van complexe applicatieverwerkingsverzoeken.  

Ook heeft de XMC4800 meer dan genoeg ruimte voor code en data, met tot 2 MB on-chip-Flash en tot 352 KB RAM. Andere hulpmiddelen op de chip zijn zes CAN-nodes met 256 meldobjecten, krachtige ADC's, DAC's en sigma-delta-modulatoren. Ook is er een Ethernet MAC, USB Host Full-Speed OTG-randapparatuur, een LED- en touch-controller en een SDIO/MMC-interface geïntegreerd, evenals zes universele seriële interfacekanalen.  

Voor ontwikkelaars die bekend zijn met de Integrated Development Environment (IDE) DAVE™ van Infineon is het goed te weten dat er een nieuwe gratis DAVE-voorbeeldcode en een geïntegreerde Beckhoff-slavestacktool beschikbaar zijn, om het volledige potentieel van de on-chip-EtherCAT-mogelijkheden op de XMC4800 te kunnen benutten.

Over RS

Over RS Components
RS Components en Allied Electronics zijn de handelsnamen van Electrocomponents plc, 's werelds grootste servicedistributeur van elektronica- en onderhoudsproducten. RS is actief in 32 landen en distribueert meer dan 500.000 producten naar één miljoen klanten wereldwijd. Het bedrijf verstuurt dagelijks ongeveer 44.000 bestellingen. Het productaanbod van meer dan 2.500 leveranciers omvat alles van elektronica, automatisering en procescontrole tot test- en meetapparatuur en elektrische en mechanische componenten. 

Electrocomponents is genoteerd aan de London Stock Exchange en behaalde een omzet van meer dan 1,27 miljard pond tijdens het vorige fiscale jaar dat op 31 maart 2014 afliep. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.rs-components.com. 

Over RS Benelux
RS Components is met 500.000 technische producten dé distributeur in de Benelux. RS levert onder meer kabels, connectoren, gereedschap, pneumatische producten, elektrische, elektronische & mechanische componenten, IT & veiligheid en test- & meetapparatuur. Het gehele assortiment is te vinden op nl.rs-online.com of benl.rs-online.com. De producten zijn direct uit voorraad leverbaar en worden de volgende dag geleverd. Het moederbedrijf is in 1937 opgericht in Londen en heeft zich in de loop der jaren overal ter wereld gevestigd. Het kantoor in de Benelux is opgericht in 1998.