Persberichten


RS Components presenteert voordelen open-source test- en meetplatform Red Pitaya

Test- en meetprofessionals bezochten de RS-stand tijdens Electronica 2014 om de meerwaarde van dit krachtige, maar betaalbare instrumentatie-ecosysteem te ontdekken

Haarlem, 21 November 2014:

RS Components (RS), de handelsnaam van Electrocomponents plc (LSE:ECM), dé wereldwijde distributeur voor technici, heeft op Electronica 2014 extra aandacht besteed aan zijn exclusieve distributiesamenwerking met Red Pitaya.

Sinds RS eerder dit jaar Red Pitaya beschikbaar heeft gemaakt via zijn wereldwijde distributienetwerk, is er een aantal kleine aanpassingen gedaan aan dit single-boardsysteem op basis van de Xilinx Zynq, met als doel om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten. De eerste verbetering bestaat uit eenvoudigere verbindingsmogelijkheden via een draadloos toegangspunt. Red Pitaya kan nu ook als router fungeren, zodat gebruikers via het nieuwe draadloze toegangspunt Red Pitaya-toepassingen kunnen uitvoeren wanneer ze zijn verbonden met het internet.

Als onderdeel van zijn ecosysteemachtige aanpak biedt Red Pitaya toegang tot een online-verzamelplaats van open-source test- en meettoepassingen, in een open bibliotheek met in totaal meer dan 3.000 leden. Deze leden zijn de belangrijkste spelers bij de voortdurende ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Een recent voorbeeld is een gekalibreerde golfvormgenerator met twee kanalen, waarin een signaalvisualisatiesysteem voor het tijddomein met twee kanalen is geïntegreerd. Deze generator is ontwikkeld door elektronica- en programmeerenthousiasteling Dash Pi. 

Als aanvulling op de bestaande Red Pitaya-toepassingen (een signaalgenerator, een spectrumanalyzer, een oscilloscoop en een PID-controller) hebben studenten van de Universiteit van Ljubljana in Slovenië twee nieuwe toepassingen toegevoegd: een LCR-meter en een Bode-analyzer (een frequentieresponsanalyzer). Het belangrijkste algoritme voor metingen en berekeningen bij nieuwe toepassingen en instrumenten is ontwikkeld in de software MATLAB en vervolgens omgezet in de taal C, zodat het kon worden geïmplementeerd in programma's op Red Pitaya. Na het testen van de algoritmen is er voor gebruikers een webinterface ontwikkeld.

“Dankzij onze samenwerking met RS blijft de bekendheid van Red Pitaya overal groeien, bij studenten en ontwikkelaars, maar ook bij industriële gebruikers”, aldus Rok Mesar, CEO van Red Pitaya. “De reacties uit de ontwikkelaarsgemeenschap zijn erg enthousiast, en er is ook interesse van een groot aantal Arduino- en Raspberry Pi-gebruikers. We willen voor industriële gebruikers ook de nadruk leggen op de commerciële waarde van Red Pitaya; wie dit product gebruikt, kan enorm besparen op kosten in het lab of in het werkveld. Electronica 2014 is het ideale platform om die boodschap over te brengen.”

“Red Pitaya heeft dankzij de pionierende technologie en de betaalbaarheid unieke voordelen voor de test- en meetwereld”, aldus Ignacio Yañez, Category Marketing Manager ET&M bij RS Components. “Hoewel de belangstelling sinds mei, toen we het product zijn gaan aanbieden, al flink is gegroeid, zijn er nog veel potentiële gebruikers die de kracht van dit platform nog moeten ontdekken, samen met de voordelen die het voor hun project of bedrijf kan bieden.”

Red Pitaya is gebaseerd op het besturingssysteem GNU/Linux en kan op verschillende niveaus worden geprogrammeerd met diverse software-interfaces, zoals HDL, C/C++ en scripttalen. De functionaliteiten van Red Pitaya zijn ook toegankelijk via een HTML-webinterface, die geschikt is voor vrijwel alle browsers op smartphones, tablets en pc's.

Over RS

Over RS Components
RS Components en Allied Electronics zijn de handelsnamen van Electrocomponents plc, 's werelds grootste servicedistributeur van elektronica- en onderhoudsproducten. RS is actief in 32 landen en distribueert meer dan 500.000 producten naar één miljoen klanten wereldwijd. Het bedrijf verstuurt dagelijks ongeveer 44.000 bestellingen. Het productaanbod van meer dan 2.500 leveranciers omvat alles van elektronica, automatisering en procescontrole tot test- en meetapparatuur en elektrische en mechanische componenten. 

Electrocomponents is genoteerd aan de London Stock Exchange en behaalde een omzet van meer dan 1,24 miljard pond tijdens het vorige fiscale jaar dat op 31 maart 2013 afliep. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.rs-components.com. 

Over RS Benelux
RS Components is met 500.000 technische producten dé distributeur in de Benelux. RS levert onder meer kabels, connectoren, gereedschap, pneumatische producten, elektrische, elektronische & mechanische componenten, IT & veiligheid en test- & meetapparatuur. Het gehele assortiment is te vinden op nl.rs-online.com of benl.rs-online.com. De producten zijn direct uit voorraad leverbaar en worden de volgende dag geleverd. Het moederbedrijf is in 1937 opgericht in Londen en heeft zich in de loop der jaren overal ter wereld gevestigd. Het kantoor in de Benelux is opgericht in 1998.