Persberichten


RS Components gaat samenwerken met Mattel en stuurt superman de ruimte in

Bij de campagne Extreme Toy Travel wordt Superman, in een capsule vol elektronica, gelanceerd tot een hoogte van 39 kilometer

Haarlem, 31 Oktober 2014:

RS Components (RS), de handelsnaam van Electrocomponents plc (LSE:ECM), dé wereldwijde distributeur voor technici, is via de Design Community DesignSpark een samenwerking met Mattel aangegaan ter ondersteuning van de campagne Extreme Toy Travel. RS heeft de krachten gebundeld met de hackspace-community rLab, met kaartenmodelbouwer Jude Pullen en met ballonvaarder-op-grote-hoogten Dave Akerman. Het doel van deze samenwerking: Superman in een zelfgemaakte capsule de ruimte insturen en weer laten terugkeren op aarde.

Bij Extreme Toy Travel stuurt Mattel zijn actiefiguren naar exotische en extreme locaties over de hele wereld. Geïnspireerd door de recordsprong van Felix Baumgartner heeft Mattel Italië samen met La Scatola dei Giocattoli, een ondersteuningsproject voor Mattel-klanten, RS benaderd om deze sprong na te doen met een Superman-actiefiguur.

Een team van ontwikkelaars, hackers en technici binnen de DesignSpark-community heeft hiervoor een capsule gebouwd die wordt vastgemaakt aan een weerballon. Deze capsule zit vol met elektronica en 3D-geprinte onderdelen die voor deze missie zijn ontwikkeld met de software DesignSpark. Hij is opgestegen tot een hoogte van 39 kilometer, bijna in de ruimte, van waaraf Superman een vrije val heeft gemaakt, terug naar de aarde. De capsule bevatte onder meer een Raspberry Pi voor het vastleggen van missiegegevens en volgapparatuur om Superman terug te kunnen vinden.

Tijdens de vlucht werden er missiegegevens (hoogte, temperatuur, weer) verzameld, samen met HD-video's en -foto's. Superman en de capsule werden gemonitord via een radioverbinding en een GPS. Aan het eind van de missie heeft RS het videoverslag en alle ontwerpbestanden gepost in het DesignShare-gedeelte van DesignSpark, samen met de stuklijsten en de design notes. Dit is gebeurd onder een open-source-licentie, zodat anderen hun eigen capsule kunnen maken.

De ruimtecapsule woog ongeveer 2,5 kilo en is langzaam aan een parachute naar beneden gekomen, zonder harde landing. Omdat de temperatuur op grote hoogte rond de -60°C kan liggen en elektronische apparatuur tijdens het gebruik doorgaans warm wordt, was het heel belangrijk dat deze zorgvuldig werd ondergebracht in de capsule. De onderdelen en apparaten zijn daarom van tevoren ook zorgvuldig getest, om er zeker van te zijn dat ze de temperaturen aankonden. De vlucht duurt doorgaans een paar uur, dus RS heeft geëxperimenteerd met accu's om zeker te weten dat deze de hele missie lang zouden werken.

“Dit project laat zien hoeveel innovatievermogen wij hebben bij technische ontwerpen; we maken gebruik van onze toonaangevende ontwerpmiddelen en combineren deze met producten als de Raspberry Pi en met 3D-printen, iets wat mogelijk wordt gemaakt door via DesignSpark samen te werken met vooraanstaande ontwikkelaars en technologie-experts”, aldus Pete Wood, DesignSpark Community Manager bij RS Components. “Het is een uniek experiment geweest, omdat we zorgvuldig de diverse uitdagingen moesten bepalen die komen kijken bij High Altitude Ballooning (HAB) en omdat we een team van technisch experts hebben verzameld dat het juiste plan heeft ontworpen voor de capsule.”

“Ik wilde de lancering van het ruimteschip met Superman graag persoonlijk meemaken”, aldus Andrea Ziella, associate manager digital marketing bij Mattel Zuidoost-Europa. “Ik vond het erg interessant om te zien hoe het project Toy Travel in Space tot leven is gekomen. Het voelde alsof ik terugging in de tijd, naar toen ik een kind was en ervan droomde om naar de maan te gaan met een ruimteschip dat ik zelf had gebouwd! We zijn erg blij met de samenwerking met La Scatola dei Giocattoli en met RS Components. Zo hebben we deze unieke reis kunnen opzetten die laat zien welke innovatiekracht en technische expertise zij in huis hebben.”

Het Toy Travel-project heeft ook tot doel om de leeromgeving van kinderen te verrijken en om hen te inspireren tot creatieve daden; ze worden uitgenodigd om hun eigen ruimteschip te maken en om hun ontwerp achter te laten op de website van La Scatola dei Giocattoli: http://www.lascatoladeigiocattoli.it/viaggiodeigiocattoli/.

Zie voor meer informatie over het project de blog van Pete Wood: http://designandmake.designspark.com/blog/hack-superman-to-the-edge-of-space-and-back.

 

Over RS

Over RS Components
RS Components en Allied Electronics zijn de handelsnamen van Electrocomponents plc, 's werelds grootste servicedistributeur van elektronica- en onderhoudsproducten. RS is actief in 32 landen en distribueert meer dan 500.000 producten naar één miljoen klanten wereldwijd. Het bedrijf verstuurt dagelijks ongeveer 44.000 bestellingen. Het productaanbod van meer dan 2.500 leveranciers omvat alles van elektronica, automatisering en procescontrole tot test- en meetapparatuur en elektrische en mechanische componenten. 

Electrocomponents is genoteerd aan de London Stock Exchange en behaalde een omzet van meer dan 1,24 miljard pond tijdens het vorige fiscale jaar dat op 31 maart 2013 afliep. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.rs-components.com. 

Over RS Benelux
RS Components is met 500.000 technische producten dé distributeur in de Benelux. RS levert onder meer kabels, connectoren, gereedschap, pneumatische producten, elektrische, elektronische & mechanische componenten, IT & veiligheid en test- & meetapparatuur. Het gehele assortiment is te vinden op nl.rs-online.com of benl.rs-online.com. De producten zijn direct uit voorraad leverbaar en worden de volgende dag geleverd. Het moederbedrijf is in 1937 opgericht in Londen en heeft zich in de loop der jaren overal ter wereld gevestigd. Het kantoor in de Benelux is opgericht in 1998.