Persberichten


RS Components start met distributie tweede generatie RepRapPro Ormerod en maakt 3D-printen betaalbaar voor ontwikkelaars over de hele wereld

  • RS levert als eerste een compleet bouwpakket voor betaalbare, nieuwe & zelfreplicerende 3D-printer Ormerod 2
  • Nieuw ontwerp open-source hardware zorgt voor eenvoudigere montage en verbeterde resultaten
  • Ontwikkelaars kunnen in combinatie met gratis design-software DesignSpark Mechanical 3D nog sneller prototypes bouwen

Haarlem, 8 Oktober 2014:

RS Components (RS), de handelsnaam van Electrocomponents plc (LSE:ECM), de wereldwijd toonaangevende distributeur van elektronica en onderhoudsproducten, heeft vandaag de beschikbaarheid aangekondigd van de nieuwe Ormerod 2 van RepRapPro, een veelzijdige en functionele 3D-printer die wordt geleverd in een gemakkelijk te monteren bouwset. Met 3D-printers kunnen elektronisch en mechanisch ingenieurs op een snelle en eenvoudige manier prototypes opbouwen en zo eerdere versies van hun ontwerpen testen. Dit kan bij het productontwerp maanden tijdwinst opleveren. 

De Ormerod 2 van RepRapPro is een betaalbare 3D-printer met één kleur. Deze RepRap is volledig open-source en zelfreplicerend en is een van de meest veelzijdige 3D-printers op de markt: de functionaliteiten kunnen eenvoudig worden uitgebreid, er kan snel worden gerepliceerd en heeft een makkelijke montage. Alle RepRapPro-printers, ook eerdere modellen zoals de Ormerod en de Mendel, kunnen hun eigen plastic componenten repliceren. 

De Ormerod 2 heeft een aantal voordelen ten opzichte van zijn voorganger, zoals een veel eenvoudigere en beter geïntegreerde montage, met betere instructies en kabelbomen, zodat plug-ins makkelijker aangesloten kunnen worden en solderen niet nodig is.

 Andere verbeteringen zijn bijvoorbeeld het bed van het model, het ontwerp van de y-drager, de bedsonde, de extruder en de voeding. Evenals een betere emissiecontrole en een betere softwareondersteuning. Zo kan het bedniveau bij de Ormerod 2 veel beter worden versteld, kan de riemspanning makkelijker worden afgestemd dankzij een betere locatie van de riem op de y-as, en beschikt de nieuwe bedsonde nu over een vierdraads aardlekschakelaar. Ook is de toegang tot de extruder eenvoudiger, zodat deze makkelijker kan worden schoongemaakt. Daarnaast is de voeding nu geschikt voor internationale spanningen van 100 tot 240 V. Het is een gespecialiseerde 12 V-voeding in plaats van een adapter, en hij is in de machine geïntegreerd. Zonder kabels, en dus compacter. De EMI-uitstoot is ook verminderd, als gevolg van een volledig afgeschermd ontwerp dat voldoet aan de CE-eisen voor Klasse A.

 Specificaties van de Ormerod 2 zijn onder meer een volume van 200 x 200 x 200 mm en een snelheid van 1800 mm per minuut, een depositiesnelheid van 33 cm³ per uur, een nauwkeurigheid van 0,1 mm en een laagresolutie van 0,01 mm, en de mogelijkheid om te printen met de thermoplastische materialen PLA of ABS. De open-source-software in de machine is volledig compatibel met de oorspronkelijke Ormerod-printer en kan worden gebruikt op Windows-, Linux/Ubuntu- of Mac OS-computers met relatief lage specificaties.

De Ormerod 2 van RepRapPro wordt geleverd als bouwpakket met alle benodigde onderdelen, klaar voor montage. De complete set bevat alle geprinte onderdelen, alle hardware, waaronder

-       draadeinden en gladde bouten
-       schroeven, moeren, ringen, riemen en lagers
-       voorgesoldeerde en voorgeprogrammeerde elektronica
-       microSD-kaar
-       adapter
-       verwarmde printplaat
-       motoren
-       gemonteerd mondstuk
-       aandrijfmechanisme voor de extruder
-       100 meter wit PLA-filamentmateriaal met een diameter van 1,75 mm (gewicht circa 300 gram)
-       internationale voeding van 100 tot 240 V (stekkers beschikbaar voor EU, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Australië)
-       open-source-software voor de machine, inclusief firmware voor de elektronica.

De beschikbaarheid van de tweede generatie Ormerod-3D-printersest en de nieuwste toevoeging aan de lijn RepRapPro-3D-printers laat zien hoe succesvol dit zelfreplicerende open-source-concept is”, aldus Mark Cundle, Head of Technical Marketing bij RS Components. “Deze interessante en betaalbare 3D-technologie, de gratis designsoftware DesignSpark Mechanical 3D en de bibliotheek met 3D-modellen van RS maken 3D-design en rapid prototyping steeds toegankelijker voor ontwerpers en ingenieurs in de elektromechanica. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren bij de productontwikkeling en ervoor zorgen dat producten sneller de markt op kunnen.”

Net als de eerste Ormerod maakt ook de Ormerod 2 gebruik van FFF (Fused Filament Fabrication), dat 3D-objecten kan opbouwen van diverse plastics en in diverse kleuren. Hiermee kan bijna elke vorm die op een computer kan worden ontworpen ook worden uitgeprint. Ook modellen die met traditionele technieken niet produceerbaar zijn. 3D-printen is bezig aan een opmars en wordt in hoog tempo een essentieel onderdeel van elektronisch en mechanisch ontwerpen. Steeds meer bedrijven beginnen de voordelen van deze technologie te zien voor het snel opbouwen van prototypes, waarmee er maanden kan worden bespaard in de productontwikkeling. In het verleden zijn de kosten van de hardware en het gebrek aan toegankelijke designsoftware voor niet-CAD-specialisten vaak een belemmering geweest voor grootschalig gebruik. Met de gratis 3D-modelleersoftware DesignSpark Mechanical kunnen ontwerpers over de hele wereld echter met de Ormerod 2 aan de slag en kunnen ze in een mum van tijd tegen lage kosten geavanceerde concepten en producten ontwikkelen. 

De Ormerod 2 van RepRapPro is nu voor € 633,95 verkrijgbaar bij RS Components. De printer wordt geleverd als bouwpakket met alle benodigde onderdelen.

Over RS

Over RS Components
RS Components en Allied Electronics zijn de handelsnamen van Electrocomponents plc, 's werelds grootste servicedistributeur van elektronica- en onderhoudsproducten. RS is actief in 32 landen en distribueert meer dan 500.000 producten naar één miljoen klanten wereldwijd. Het bedrijf verstuurt dagelijks ongeveer 44.000 bestellingen. Het productaanbod van meer dan 2.500 leveranciers omvat alles van elektronica, automatisering en procescontrole tot test- en meetapparatuur en elektrische en mechanische componenten. 

Electrocomponents is genoteerd aan de London Stock Exchange en behaalde een omzet van meer dan 1,24 miljard pond tijdens het vorige fiscale jaar dat op 31 maart 2013 afliep. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.rs-components.com. 

Over RS Benelux
RS Components is met 500.000 technische producten dé distributeur in de Benelux. RS levert onder meer kabels, connectoren, gereedschap, pneumatische producten, elektrische, elektronische & mechanische componenten, IT & veiligheid en test- & meetapparatuur. Het gehele assortiment is te vinden op nl.rs-online.com of benl.rs-online.com. De producten zijn direct uit voorraad leverbaar en worden de volgende dag geleverd. Het moederbedrijf is in 1937 opgericht in Londen en heeft zich in de loop der jaren overal ter wereld gevestigd. Het kantoor in de Benelux is opgericht in 1998.