Persberichten


SparqEE-boards met cellulaire verbindingen voor Raspberry Pi en Arduino nu te reserveren bij RS

CELLv1.0 met 2G- en 3G-module en boards met shield-adapters rusten Raspberry Pi- en Arduino-ontwikkelaars uit met overvloed aan cellulaire verbindingsmogelijkheden

Haarlem, 28 juli, 2014 - RS Components (RS), de handelsnaam van Electrocomponents plc (LSE:ECM), 's werelds grootste distributeur van elektronica- en onderhoudsproducten, biedt de nieuwe SparqEE-ontwikkelingsboards aan die zijn ontworpen met het oog op eenvoudige cellulaire verbindingsmogelijkheden en internettoegang, voor projecten op basis van de Raspberry Pi- en Arduino-platforms.

In totaal zijn er, exclusief bij RS, zeven nieuwe SparqEE’sverkrijgbaar, waaronder de CELLv1.0, een klein cellulair ontwikkelingsboard met een 2G- en 3G-chipset voor wereldwijde draadloze verbindingen. De CELLv1.0-module gebruikt in eerste instantie 3G en schakelt alleen terug naar 2G als 3G niet beschikbaar is. Daarnaast is de CELLv1.0 slechts 36x42x7 mm groot, waarmee het de kleinste cellulaire module is die momenteel op de markt verkrijgbaar is.

Elke cellulaire SparqEE CELLv1.0-board wordt bij RS geleverd met een internationale 3G-SIM-kaart, die zorgt voor wereldwijde dekking. Gebruikers kunnen vervolgens op een website inloggen en met hun creditcard een databundel kopen, of een directe afschrijving instellen voor continu datagebruik. Het grotere bereik van cellulaire netwerken betekent voor ontwikkelaars een stijging van het aantal mogelijke toepassingen; ook is het ideaal voor 'small data'-projecten die over grote afstanden moeten worden uitgevoerd, mogelijk zelfs naar een ander land of continent. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan projecten met sensoren en data met een lage bandbreedte, waarbij er kleine hoeveelheden data worden verzonden via het internet.

Met het oog op de compatibiliteit zijn als onderdeel van de nieuwe reeks ook de ShieldRv1.0 en de ShieldAv1.0 op de markt gebracht. Dit zijn shields of adapters die de CELLv1.0 aansluiten op respectievelijk de Raspberry Pi en de Arduino-boards, zonder extra bekabeling. Daarnaast zijn er breakouts mogelijk voor de vier resterende SparqEE-boards, voor het geval dat gebruikers een van deze boards het liefst rechtstreeks aansluiten op de shield.

De vier extra boards zijn het GPSv1.0-ontvangerboard met de Antenova M10478, een GPS-module op basis van de SiRFstarIV 9333 GPS-chipset, de POWERv1.0-board dat een ongereguleerde voeding omzet naar de 3,3V- en 5V-voedingsrails die nodig zijn voor de meeste ingebouwde ontwikkelaarssystemen, de RELAYv1.0-board met een relais met een breed ingangsbereik voor randapparatuur met hoge stroomsterkten en voltages en tot slot de ACCELv1.0-board met de ADXL345 van Analog Devices, een drieassige versnellingsmeter met een breed ingangsbereik.

De dekkingsspecificaties van de CELLv1.0-module zijn onder meer WCDMA/HSDPA 2100/1900/900 MHz, met HSDPA van 384 Kbps of DL3,6 Mbps, en GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 MHz. Er kunnen bekabelde verbindingen worden opgezet via onder meer een seriële UART-interface (3,3 V of 5 V) en een USB 2.0-interface. Elektrische specificaties zijn onder meer een ingangsspanning van 3,7 tot 5V via de USB-kabel of de headerpinnen, een stroomafname van minder dan 5 mA in stand-by-modus, van doorgaans minder dan 75 mA in actieve modus (zonder aanvullende diensten), minder dan 500 mA bij gemiddeld verbruik en maximaal 2,3 A. Via ZTE zijn er softwaredrivers verkrijgbaar voor Windows, Linux en Android.

De SparqEE-boards zijn wereldwijd bij RS te bestellen en worden vanaf de herfst 2014 geleverd.

Over RS

Over RS Components
RS Components en Allied Electronics zijn de handelsnamen van Electrocomponents plc, 's werelds grootste servicedistributeur van elektronica- en onderhoudsproducten. RS is actief in 32 landen en distribueert meer dan 500.000 producten naar één miljoen klanten wereldwijd. Het bedrijf verstuurt dagelijks ongeveer 44.000 bestellingen. Het productaanbod van meer dan 2.500 leveranciers omvat alles van elektronica, automatisering en procescontrole tot test- en meetapparatuur en elektrische en mechanische componenten.

Electrocomponents is genoteerd aan de London Stock Exchange en behaalde een omzet van meer dan 1,24 miljard pond tijdens het vorige fiscale jaar dat op 31 maart 2013 afliep. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.rs-components.com.

Over RS Benelux
RS Components is met 500.000 technische producten dé distributeur in de Benelux. RS levert onder meer kabels, connectoren, gereedschap, pneumatische producten, elektrische, elektronische & mechanische componenten, IT & veiligheid en test- & meetapparatuur. Het gehele assortiment is te vinden op nl.rs-online.com of benl.rs-online.com.. De producten zijn direct uit voorraad leverbaar en worden de volgende dag geleverd. Het moederbedrijf is in 1937 opgericht in Londen en heeft zich in de loop der jaren overal ter wereld gevestigd. Het kantoor in de Benelux is opgericht in 1998.