Persberichten


RS Components sponsort nieuwe open-source- roboticawedstrijd bij Robot Challenge 2014

‘Hack the Arduino Robot’ -wedstrijd dit jaar onderdeel van internationaal RobotChallenge-evenement

Haarlem, 17 maart, 2014 - RS Components (RS), de handelsnaam van Electrocomponents plc (LSE:ECM), 's werelds grootste distributeur van elektronica- en onderhoudsproducten, is bij de RobotChallenge 2014 sponsor van de nieuwe open-source-roboticawedstrijd 'Hack the Arduino Robot'.

RobotChallenge vindt sinds 2004 ieder jaar plaats in Wenen en is een wedstrijdevenement voor zelfgemaakte, autonome en mobiele robots. Het internationale evenement brengt mensen uit de hele wereld bij elkaar om hun interesse in robottechnologie met elkaar te delen en hun creaties te presenteren aan een groter publiek.

‘Hack the Arduino Robot’ wordt gesponsord door RS en is een ode aan het groeiende gebruik van open-source-software en -hardware in elektronische ontwerpprojecten. De wedstrijd is opgebouwd rond de Arduino Robot, Arduino’s eerste open-source-hardware op wielen, die in augustus 2013 is geïntroduceerd.

Deelnemers aan de wedstrijd 'Hack the Arduino Robot' kregen als opdracht om een projectidee op te sturen, inclusief een korte omschrijving van maximaal 120 woorden, waarin de volgende drie vragen beantwoord moesten worden: wat zou jij doen met en Arduino Robot, wat maakt jouw idee speciaal en welk praktisch probleem lost jouw robot op? Een internationale jury heeft nu de tien beste projectideeën geselecteerd op basis van een aantal criteria: uitvoerbaarheid van het project, idee & creativiteit en technologie & innovatie. Er zijn in totaal 58 projectideeën ingestuurd vanuit 22 landen over de hele wereld.

De tien succesvolle aanmelders hebben inmiddels bericht gehad dat hun idee is uitgekozen. Zij hebben een gloednieuwe Arduino Robot ontvangen, waarmee ze hun projectidee kunnen uitvoeren. Bovendien mogen zij hun robot na de wedstrijd houden.

Deelnemers die bericht hebben ontvangen hebben in de implementatiefase tot 9 maart de tijd om hun project te realiseren en om alle projectgerelateerde informatie te uploaden. Vervolgens zal er tot en met 23 maart een online stemming plaatsvinden, die eventueel kan worden verlengd tot 28 maart.

De algehele winnaar zal officieel bekend worden gemaakt op de RobotChallenge 2014, die zal plaatsvinden op 29 en 30 maart 2014. De winnende projecten zullen ook worden gepubliceerd op de websites van RS Components, Arduino en RobotChallenge. RS Components doneert aan de winnaars van 'Hack the Arduino Robot' een pakket met ISO-TECH-producten, zoals een oscilloscoop, een benchvoeding, een multimeter en een gereedschapset. Er zullen prijzen worden uitgereikt in twee categorieën: de 'Best Project and Documentation Award' en de 'Community Award'.

De belangrijkste criteria voor de 'Best Project and Documentation Award' zijn de kwaliteit van het projectidee en de uitvoering, in combinatie met de duidelijkheid en volledigheid van de documentatie. Omdat bij open-source-ontwerp alles draait om het delen van ideeën met de gemeenschap, wordt er van deelnemers verwacht dat zij hun document zodanig documenteren dat anderen van hun ervaringen kunnen leren en op hun ideeën kunnen voortbouwen. De documentatie die wordt gedeeld kan bestaan uit video's, afbeeldingen, broncode, CAD-tekeningen en elk ander gerelateerd materiaal. Elk platform is hiervoor toegestaan, op voorwaarde dat alles toegankelijk is via internet. Dit kan bijvoorbeeld via de eigen website of Facebook-pagina van een team, via instructables of via een YouTube-video.

Voor de 'Community Award' moet er na de uitvoering van het project een korte video worden gemaakt en opgestuurd van drie tot vijf minuten, waarin het project en het team worden gepresenteerd. De video zal worden geüpload op het YouTube-kanaal van RS Components via www.youtube.com/user/rswwwchannel en het project met het grootste aantal likes wint de Community Award. Het winnende project zal ook worden gebruikt om het project te promoten op de social media-pagina's van RobotChallenge en RS Components.

Over de Arduino Robot De Arduino Robot is opgebouwd rond een dubbel microcontroller-board en is een interessant systeem voor het leren ontwerpen van elektronica. De kleine Arduino Robot is ongeveer 10 cm hoog en heeft een diameter van 19 cm. Hij bestaat uit twee ronde boards, die allebei zijn uitgerust met een ATmega32u4-microcontroller van Atmel met ingebouwde USB-aansluitingen. Zie voor meer informatie over de Arduino Robot arduino.cc/en/Guide/Robot. Daarnaast heeft RS Components vijf videotutorials gepubliceerd over het gebruik van de Arduino Robot en over een aantal eenvoudige projecten die met het apparaat kunnen worden ontwikkeld.

Over RS

Over RS Components
RS Components en Allied Electronics zijn de handelsnamen van Electrocomponents plc, 's werelds grootste servicedistributeur van elektronica- en onderhoudsproducten. RS is actief in 32 landen en distribueert meer dan 500.000 producten naar één miljoen klanten wereldwijd. Het bedrijf verstuurt dagelijks ongeveer 44.000 bestellingen. Het productaanbod van meer dan 2.500 leveranciers omvat alles van elektronica, automatisering en procescontrole tot test- en meetapparatuur en elektrische en mechanische componenten.

Electrocomponents is genoteerd aan de London Stock Exchange en behaalde een omzet van meer dan 1,24 miljard pond tijdens het vorige fiscale jaar dat op 31 maart 2013 afliep. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.rs-components.com.

Over RS Benelux
RS Components is met 500.000 technische producten dé distributeur in de Benelux. RS levert onder meer kabels, connectoren, gereedschap, pneumatische producten, elektrische, elektronische & mechanische componenten, IT & veiligheid en test- & meetapparatuur. Het gehele assortiment is te vinden op nl.rs-online.com of benl.rs-online.com.. De producten zijn direct uit voorraad leverbaar en worden de volgende dag geleverd. Het moederbedrijf is in 1937 opgericht in Londen en heeft zich in de loop der jaren overal ter wereld gevestigd. Het kantoor in de Benelux is opgericht in 1998.