Persberichten


Betaalbare 3D-printer RepRapPro nu beschikbaar bij RS Components

Distributie-overeenkomst tussen RepRapPro en RS Components maakt 3D-printen voor iedereen toegankelijk

Haarlem, 4 december, 2013 - RS Components (RS), de handelsnaam van Electrocomponents plc (LSE:ECM), 's werelds grootste distributeur van elektronica- en onderhoudsproducten, heeft een historische distributieovereenkomst getekend met RepRapPro Ltd, die betaalbare, open-source 3D-printtechnologie aanbiedt aan engineers over de hele wereld. Het sluiten van de deal valt samen met de lancering van de laaggeprijsde RepRapPro Ormerod 3D-printer, die RS als eerste distributeur aanbiedt.

3D-printen is de afgelopen periode een essentieel onderdeel geworden van het elektronische en mechanische ontwerpproces. Steeds meer bedrijven beginnen de voordelen te ontdekken van 3D-printtechnologie voor het maken van prototypes, waarmee veel tijd kan worden bespaard in het ontwerpproces. Met name de kosten van de hardware en een gebrek aan eenvoudige ontwerpsoftware waren in het verleden belemmeringen voor het gebruik van 3D-printtechnologie.

De 3D-printer kan in samenwerking gebruikt worden met de gratis DesignSpark Mechanical 3D-software, ontwikkeld door RS en SpaceClaim, waarmee de Ormerod 3D-printerkit ervoor gaat zorgen dat ontwerpengineers over de hele wereld zeer snel en goedkoop complexe concepten en producten kunnen ontwikkelen. De Ormerod is een van de meest veelzijdige 3D-printers op de markt; print snel, kan gemakkelijk worden uitgebreid en eenvoudig worden gemonteerd.

De Ormerod gebruikt het FFF (Fused Filament Fabrication)-proces om 3D-objecten te bouwen in een aantal plastics en in verschillende kleuren. Door dit proces kan de gebruiker bijna elke vorm maken die op een computer gemodelleerd kan worden, waaronder enkele vormen die voorheen niet geproduceerd kunnen worden met traditionele fabricagetechnieken. Hoewel de Ormerod een monochrome 3D-printer is die geconfigureerd is om met één type plastic tegelijkertijd te werken, is het apparaat fundamenteel ontworpen om te werken met drie-kleuren depositie; een upgrade-kit zal binnenkort op de markt komen.

Bovendien is de elektronica van de Ormerod opnieuw ontworpen en maakt nu verbinding via een webbrowser mogelijk. De constructie ervan is ook veel eenvoudiger dan die van zijn voorganger RepRapPro Mendel, waarvan het in elkaar zetten gemiddeld twee dagen duurde. Bij de Ormerod duurt de montage slechts twee uur, waardoor deze aanzienlijk toegankelijker is voor niet-engineers. Alle RepRapPro printers kunnen hun eigen plastic componenten kopiëren.

De RepRapPro Ormerod wordt verzonden als een kit met onderdelen die alle benodigde componenten bevat, gereed voor assemblage. De complete kit bevat: alle geprinte onderdelen; alle hardware, inclusief draadeinden en stangen, schroeven, moeren, sluitringen, riemen en lagers; vooraf-gesoldeerde en geprogrammeerde elektronica; micro-SD-kaart en adapter; PCB-verwarmd bouwvlak; motoren; spuitmond-stelsel en extruder-aandrijfmechanisme; 100 m PLA (polymelkzuur) filamentmateriaal met een diameter van 1,75 mm (ongeveer 300 g); voeding (voor EU, UK, US en Australië); en tenslotte de open-source-software om de machine in bedrijf te nemen, inclusief firmware voor de elektronica. Overige specificaties van de Ormerod zijn een nauwkeurigheid van 0,1 mm, resolutie van 0,0125 mm, opbouwtempo van 1,8 mm per minuut en depositie-tempo van 33 cm3 per uur.

“Met de voordelige 3D-printer van RepRapPro Ormerod, gecombineerd met de gratis en intuïtieve DesignSpark Mechanical en bibliotheek met 3D-modellen van RS, breekt een nieuw tijdperk van 3D-ontwerp en rapid prototyping aan, waarin het uitgroeit van een niche-groep van CAD-specialisten naar een veel breder spectrum van gebruikers,” zegt Mark Cundle, Head of Technical Marketing bij RS Components. “Zonder overdrijven kunnen wij beweren dat dit voor engineers revolutionaire tijden zijn, die de kansen voor innovatie en snellere doorlooptijden immens zullen doen toenemen.”

”Toen ik begon met het hele RepRap-project dacht ik dat het zou kunnen werken,” zegt Adrian Bowyer, een van de directeuren van RepRapPro. “Met werken bedoel ik, dat, als je de machine in elkaar zou zetten, deze zijn eigen plastic onderdelen zou printen. Maar ik verwachtte niet dat er slechts een paar jaar later tientallen op RepRap-gebaseerde bedrijven zouden zijn over de hele wereld, en dat ik er zelf een zou helpen opzetten. Dus RepRap werkt zowel als een wereldwijd sociaal en economisch netwerk, als ook een succesvol ontwerpproject. En natuurlijk zijn we verheugd dat een erkende distributeur als RS dit ook zo ziet.”

500 limited edition Ormerod-printers met RS-logo, compleet met certificaat van echtheid genummerd van 1 tot 500, kunnen nu via RS Online besteld worden, zolang de voorraad strekt.

Over RS

Over RS Components
RS Components en Allied Electronics zijn de handelsnamen van Electrocomponents plc, 's werelds grootste servicedistributeur van elektronica- en onderhoudsproducten. RS is actief in 32 landen en distribueert meer dan 500.000 producten naar één miljoen klanten wereldwijd. Het bedrijf verstuurt dagelijks ongeveer 44.000 bestellingen. Het productaanbod van meer dan 2.500 leveranciers omvat alles van elektronica, automatisering en procescontrole tot test- en meetapparatuur en elektrische en mechanische componenten. 

Electrocomponents is genoteerd aan de London Stock Exchange en behaalde een omzet van meer dan 1,24 miljard pond tijdens het vorige fiscale jaar dat op 31 maart 2013 afliep. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.rs-components.com. 

Over RS Benelux
RS Components is met 500.000 technische producten dé distributeur in de Benelux. RS levert onder meer kabels, connectoren, gereedschap, pneumatische producten, elektrische, elektronische & mechanische componenten, IT & veiligheid en test- & meetapparatuur. Het gehele assortiment is te vinden op nl.rs-online.com of benl.rs-online.com. De producten zijn direct uit voorraad leverbaar en worden de volgende dag geleverd. Het moederbedrijf is in 1937 opgericht in Londen en heeft zich in de loop der jaren overal ter wereld gevestigd. Het kantoor in de Benelux is opgericht in 1998.