Waarom kiest u voor RS als thuisbasis voor engineering?

Tot wie richt u zich wanneer u een oplossing nodig heeft?

Het maakt niet uit hoe groot of klein uw probleem is, wij staan klaar om u te helpen met wat u nodig heeft. Daarom zijn wij uw thuisbasis voor engineering.

RS is het enige bedrijf dat technici een platform aanbiedt waar zij hun product of toepassing kunnen onderzoeken, ontwerpen, bouwen, onderhouden en een prototype kunnen maken.

Wij willen u het 'welkom thuis'-gevoel bezorgen wanneer u RS Online bezoekt.

Lees meer
Waarom zou u RS als thuisbasis kiezen?

Wij weten wat onze klanten nodig hebben en hoe wij het hun gemakkelijk kunnen maken. Dankzij ons uitgebreide assortiment producten dat constant groeit, kunnen wij u garanderen dat RS alles heeft wat u nodig heeft en dat het slechts één druk op de knop van u verwijderd is.

Voor alle markten en toepassingen bieden wij diverse producten en services voor een breed scala aan technische disciplines, nieuwe producten en DesignSpark-tools.

Doordat er voortdurend nieuwe producten worden geïntroduceerd, kunt u voorop lopen in uw vakgebied. Wij bieden een kwalitatief hoogwaardig eigen RS Pro-productassortiment aan tegen een scherpe prijs.

En dat is nog niet alles. Wij werken nauw samen met toonaangevende merken in de sector, zodat u de juiste producten kunt bestellen via één leverancier. Dat betekent dat u verzekerd kunt zijn van scherpe prijzen zonder dat u verder hoeft te kijken. Wij hebben wereldwijd meer dan 500.000 producten op voorraad die de volgende werkdag kunnen worden bezorgd dankzij ons wereldwijde netwerk van distributiecentra.

En wanneer u extra hulp of begeleiding nodig heeft, doen onze toegewijde klantenservice en technische teams er alles aan om u te helpen.

RS is niet alleen het adres voor technici, RS is uw adres. Wij hebben de oplossing voor alles wat u nodig heeft en wij bieden al onze klanten persoonlijke service.

Ons streven is dat technici uit alle sectoren zich bij ons thuis voelen wanneer ze gebruikmaken van onze producten en services. Wij doen er alles aan om uw eerste keuze te zijn.


Producten voor de toekomst

Maar wij bieden meer dan alleen producten - als bedrijf is het belangrijk dat wij alle experts ondersteunen die bij ons aankloppen met hun ambities en ideeën.

Om toekomstige generaties aan te moedigen om hun dromen waar te maken, ondersteunen wij onze klanten en leveranciers waar wij kunnen en publiceren wij de opmerkelijke succesverhalen over de geweldige dingen die ze doen.. 

Meer informatie over deze buitengewone projecten binnen de branche en de mensen erachter vindt u op onze website for the inspired.

Technici zijn mensen met geweldige ideeën – en voor hen is er ook DesignSpark. Wij begrijpen wat u wilt weten en wij willen u helpen om snel en eenvoudig een oplossing voor uw problemen te vinden.

Daarom is er DesignSpark – een online community voor technici met aanvullende tools en expertise om die geweldige ideeën werkelijkheid te laten worden.


Dat bekende gevoel

Wij hebben hulpmiddelen voor elk gebied en aspect van engineering, alles op één plek. Of u een mechanische of industriële technicus, onderhoudstechnicus, architect of ontwerper bent, wij staan klaar om u te helpen. Wij hebben het juiste product, service en advies, zodat u uw doel kunt bereiken.En het gaat nog verder.

Ga naar de pagina over mechatronics om meer te weten te komen over mechatronica – met artikelen over mechatronica en de toepassing van sensoren in mechatronische technologieën.

Branche-inzicht van onze leveranciers

We zijn onlangs een samenwerking aangegaan met een aantal van onze topleveranciers
om actuele trends in de technische industrie te bespreken.

Bekijk de video om te zien hoe ze het veld hebben zien veranderen gedurende hun loopbaan, wat hun gedachten zijn over de
impact van mechatronica en wat ze voorspellen voor de toekomst van engineering wanneer alles digitaal wordt.

DesignSpark

DesignSpark is de online community voor technici. Het is een platform waarop gepassioneerde
technici ideeën kunnen uitwisselen en hulpmiddelen kunnen vinden voor hun projecten.
Bekijk enkele van de artikelen, geschreven door andere technici, die DesignSpark biedt!

Uitgelichte producten

Bekijk onderstaande productselectie van een aantal toonaangevende merken.

Wat zit er in een PLC?

Ontdek de componenten in een complexe PLC - van digitale ingangen, seriële poorten en wire-to-board-connectoren, tot isolatie, geheugen en een hele reeks passieve compenenten. Ontdek hoe ze gecombineerd industriële productieprocessen regelen.

Het ontstaan van mechatronica

De term “mechatronica” werd voor het eerst gebruikt in 1969 door Tetsuro Mori, een ingenieur in het roboticabedrijf Yaskawa Electric Corporation. Het is een combinatie van de termen mechanisch en elektronica.


Mechatronica verenigt concepten uit computerwetenschappen met mechanische,elektrische en regeltechniek voor het ontwerpen, maken en bedienen van producten. Momenteel wordt mechatronica toegepast in het dagelijks leven voor oplossingen op het gebied van o.a.transport, optische telecommunicatie en biomedische techniek.

Om succesvol te concurreren op een wereldwijde markt moeten moderne productiebedrijven in staat zijn elektronica, regeling, software en werktuigbouw te combineren tot een reeks innovatieve producten en systemen.

Wij kunnen daarbij helpen. Als uw thuisbasis voor engineering hebben wij alle producten die u nodig heeft, van alle toonaangevende merken uit de sector.Bekijk overzicht

Mechatronica in beweging

In 1768 besloot de Zwitserse horlogemaker Pierre Jaquet-Droz dat hij op de een of andere manier de verkoop moest stimuleren. Samen met zijn zoon en een musicus, Jean-Frédéric Leschot, bouwde hij drie ingewikkelde mechanische robots. De meest complexe robot werd geregeld door een wiel en kon op basis van de instellingen van 40 nokken letters schrijven.

Door de technologie van de 18e eeuw moesten Jaquet-Droz en zijn collega's zich behelpen met mechanische tandwielen, hendels en riemschijven. Maar het lukte hen toch om automata te creëren die nog steeds de bezoekers van het museum in Neuchâtel, waar ze tegenwoordig worden tentoongesteld, verbazen. De huidige robotbouwers hebben veel meer mogelijkheden tot hun beschikking. Apparaten zoals de stappenmotor liggen wellicht voor de hand om beweging in systemen in te bouwen, maar vaak is een andere technologie de meest logische keuze. Zelfs geleiachtige materialen kunnen een rol van betekenis spelen bij programmeerbare beweging.

Lees meer


Voor robotische en soortgelijke mechatronische toepassingen blijft de stappenmotor een populaire keuze. De beweging hoeft niet roterend te zijn. Draadspindels en vergelijkbare mechanische onderdelen, zoals gemaakt door Igus en Thomson Linear, zetten de rotatie van een motor eenvoudig om in een lineaire beweging. Motoren zoals de bipolaire stappenmotor met schijfmagneet van Faulhaber worden vaak met geïntegreerde draadspindels geleverd.

De stappenmotor bouwt voort op de gewone DC-motor, die ronddraait zolang hij wordt bekrachtigd, maar maakt het mogelijk om eenvoudig naar een ingestelde rotatiepositie te gaan voordat hij stopt. Deze aanpak ondersteunt toepassingen die een nauwkeurige positionering en toerentalregeling vereisen.

De stappenmotor is gebouwd rond een vaste stator met een aantal afzonderlijke spoelwikkelingen. Dit regelt de positie van een rotor die permanente magnetische materialen of zijn eigen spoelwikkelingen gebruikt om een magneet te vormen wanneer hij wordt bekrachtigd. De vaste spoelwikkelingen worden gebruikt om op dynamische wijze magnetische velden te genereren op twee of meer posities rondom de stator.

Wanneer de motor wordt bekrachtigd, zal de gemagnetiseerde rotor ronddraaien naar de meest stabiele positie die hij kan vinden, waarbij het magnetische veld van de rotor wordt afgestemd op dat van de actieve spoel op de stator. Wanneer een nieuwe positie moet worden ingenomen, wordt de spoel uitgeschakeld en vervangen door een andere, waardoor de rotor wordt gedwongen weer te bewegen. Stappenmotoren zoals de RS Pro Hybrid leveren discrete staphoeken van zelfs 0,9°. De positienauwkeurigheid van de stappenmotor is echter niet beperkt tot discrete stappen. Microstepping geregeld door microprocessoren of logica maakt het mogelijk om zeer nauwkeurige positioneringssystemen met arbitraire effectieve staphoeken te bouwen.

In plaats van de stroom volledig van een spoel te halen als een andere spoel wordt bekrachtigd, wordt bij microstepping de stroom in de ene spoel verlaagd terwijl de stroom in een andere spoel wordt verhoogd. Controle over deze stroombalans maakt het mogelijk om kleinere virtuele stappen te implementeren tussen de grote stappen die fysiek aanwezig zijn.

Hoewel de stappenmotor nagenoeg doorlopende motion control mogelijk maakt via microstappen, kent deze variant potentiële nadelen wanneer een hoog toerental belangrijk is. De motoren worden vaak bij lage toerentallen gebruikt voor maximale controle en maximaal koppel. Sommige producten, zoals de stappenmotor met magneetschijf van Portescap, kunnen echter hoge acceleratie- en rotatiesnelheden bereiken van meer dan 10.000 rpm.

Een continu variabel ontwerp, zoals een borstelloze motor, biedt de gewenste combinatie van hoog koppel en nauwkeurige positionering. Van oudsher werden AC-motoren gebruikt vanwege de relatief lage kosten en als bewegingsnauwkeurigheid geen prioriteit was. Door problemen met het koppel bij lage toerentallen hebben AC-motoren steeds meer processorkracht gekregen. Veldgeoriënteerde regeltechnieken worden nu veel gebruikt om de efficiëntie van AC-motoren en hun koppel bij lage toerentallen te verbeteren, en ze hebben de draadloze AC-motor geleidelijk aan veranderd in een serieuze optie voor toepassingen waarin zowel een groot vermogen als nauwkeurigheid vereist is.

Bij een veldgeoriënteerde regeling wordt een wiskundig model van de magnetische velden van de motor vele malen per seconde bijgewerkt om een schatting van de relatie tussen spanning, toerental en koppel in de motor te geven. Closed-loop-regelalgoritmen passen de spanning en stroomsterkte op dynamische wijze aan voor elk van de wikkelingen in de motor, om niet alleen het koppel te maximaliseren, maar ook om de rotor naar specifieke posities te verplaatsen. Een voordeel van deze regeltechnieken is dat de schattingen vaak zo nauwkeurig zijn dat extra positiesensoren overbodig blijken; dit helpt de totale systeemkosten te verlagen. De belangrijkste vereiste is een hoogwaardige processor, zoals de ADSP-BF547 Blackfin embedded processor van Analog Devices, naast de speciale SoC-controllers (System-on-Chip) die het implementeren van veldgerichte regeling voor gebruikers vereenvoudigen. Een voorbeeld is de TMPM370-reeks SoC's van Toshiba, die een ARM Cortex-M3 processorkern combineert met een speciale veldgeoriënteerde regel-coprocessor en interfaces voor de motordriver.

Voor situaties waarin minder kracht vereist is, maar een hoge nauwkeurigheid in beide richtingen essentieel is, vormt de voice coil-actuator een goede keuze. Dit is een implementatie van het lorentzkracht-principe, dat bepaalt dat de kracht van een stroomvoerende geleider in een magnetisch veld evenredig is aan de veld- en stroomsterkte.

De voice coil-actuator is de ideale motor voor kleine mechatronische systemen, zoals de focusmechanismen van cameralenzen in smartphones, omdat door het wijzigen van de stroomrichting de krachtrichting word omgekeerd. Daardoor wordt de voice coil-actuator een zeer nauwkeurige bi-directionele actuator die het iteratieve binaire zoekproces ondersteunt waardoor een cameralens automatisch kan scherpstellen. Naast de roterende varianten die in lenzen worden gebruikt, zijn ook lineaire varianten verkrijgbaar.

In elektrisch jargon zijn voice coil-actuatoren enkelfasige motoren, die dus op dezelfde manier kunnen worden geregeld als eenvoudige DC-motoren. Ze maken weinig geluid, waardoor ze zeer geschikt zijn voor gebruik in mobiele apparaten; tevens kennen ze een lage hysterese.

Een andere benadering van motion control is het gebruik van gas of vloeistof onder druk om zuigers te bewegen. Omdat ze minder snel vloeistof morsen, zijn pneumatische systemen vaak beter geschikt voor kleinere mechatronische systemen. Hoewel pneumatische motion control wordt geassocieerd met grote industriële controllers, biedt het de mogelijkheid om robots te bouwen die zich op dezelfde manier voortbewegen als mensen en dieren.

De zuigers kunnen worden aangebracht langs ledematen om te fungeren als kunstmatige spieren. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in revalidatierobotica, om mensen die herstellen van ernstige verwondingen aan ledematen te helpen met staan en bewegen, of om weerstand te bieden tijdens oefeningen van de fysiotherapeut.

In veel gevallen is een continue regeling van de beweging niet nodig. De beweging kan heel eenvoudig het openen en sluiten van een klep zijn: een handeling die deel uitmaakt van een hydraulisch of pneumatisch systeem. Dit is waar de solenoïde een oplossing biedt. De solenoïde bestaat uit een geleidende spoel die rond een mobiel metalen anker is gewikkeld. Hij maakt gebruik van de inductiewet van Faraday: het anker beweegt in een richting die de inductie van de spoel vergroot.

Het bekrachtigen van de solenoïde dwingt het anker gewoonlijk naar een nieuwe positie. Een veelvoorkomende configuratie is een normaal uitgeschakelde solenoïde in een klep: de doorstroming wordt geblokkeerd door het anker als de solenoïde niet wordt bekrachtigd. Wanneer stroom wordt toegepast, verplaatst het anker zich naar een andere positie, waardoor de vloeistof of het gas verder kan stromen. Een voorbeeld van zo'n solenoïde, speciaal ontworpen voor pneumatische regeling, is de Parker Viking Extreme G.

Hoewel veel solenoïden zijn ontworpen voor eenvoudige aan/uit-staten, worden in enkele ontwerpen ook proportionele solenoïden gebruikt voor een variabele regeling. De proportionele solenoïde balanceert de maximale kracht die kan worden toegepast door stroom tegen een veer. Het begint met zeer lage sterktes, maar een steeds grotere stroomsterkte verplaatst de solenoïde over zijn volledige bereik. Een probleem met proportionele solenoïden is hysterese: door de stroom te verlagen naar een bepaald niveau keert het anker niet noodzakelijkerwijs terug naar het punt dat was bereikt toen de stroomsterkte werd verhoogd. Wanneer lage hysterese vereist is, is een lineaire voice coil-actuator waarschijnlijk een betere keuze.

In de toekomst zullen innovatieve materialen zoals hydrogels extra mogelijkheden voor motion control bieden. Sommige polymere hydrogels kennen een grote verandering in volume wanneer een elektrisch veld wordt toegepast. Dit maakt ze uitermate geschikt voor situaties waarin een kunstmatige spier vereist is of waarin actieve demping samen met beweging een voordeel is. Zulke materialen staan echter nog in hun kinderschoenen en de hierboven beschreven elektromechanische systemen zullen in de nabije toekomst de belangrijkste opties blijven voor mechatronische ontwerpers. Maar het is duidelijk dat er veel verschillende mogelijkheden zijn, dankzij het samenvoegen van elektronica en mechanica; elk gebied levert zijn eigen voordelen voor een bepaald scenario.

Sensoren in beweging

Het hedendaagse Internet of Things (IoT) is nog maar het begin van een revolutie om onze omgeving slimmer te maken. Aangezien het gericht is op sensoren die gegevens doorgeven aan slimme software op servers, lijkt het voornamelijk een passief systeem. Het IoT ondersteunt beslissingen in plaats van ze zelf toe te passen. Mechatronica sluit de cirkel door de actieve interactie te leveren die in de industrie, in huis en tijdens transport voor meer gemak en efficiëntie zal zorgen.

Robots zullen ons helpen de dagelijkse klusjes uit te voeren en de productie en dienstverlening te ondersteunen. Een deel van hun functionaliteit wordt gebruikt in de autonome voertuigen die ons vervoeren. Om dit veilig en efficiënt te laten verlopen, moeten deze robots begrijpen waar ze zich bevinden. Bij eerdere generaties robots voor fabrieksautomatisering en productmachines was dit niet nodig, omdat ze in veiligheidskooien werkten en voorspelbare, voorgeprogrammeerde trajecten aflegden. Om flexibeler en sneller te kunnen reageren, moet de volgende generatie productieapparatuur zijn eigen bewegingen en de bewegingen van anderen in de werkplek bewaken.

Lees meer


Als gevolg daarvan is het detectieprobleem van mechatronica tweeledig. Ten eerste moet ervoor worden gezorgd dat de positie van elk bewegend onderdeel consistent is met het inwendige model van het motion control-algoritme. Iets meer dan tien jaar geleden waren de sensoren die voor dit soort analyses vereist zijn in een mechatronisch systeem technisch onmogelijk. Zelfs de productie van eenvoudigere, basale sensoren was toen zeer duur. Maar de introductie van de Nintendo Wii veranderde de manier waarop ontwerpers dachten over het implementeren van bewegingsdectectie. De Wii-afstandsbediening omvatte versnellingsmeters om de bewegingen van een gamer te detecteren. De iPhone van Apple tilde bewegingsdetectie vervolgens naar een nog hoger niveau. De producten en vele smartphones die op deze technologie gebaseerdwerden, bevatte meer dan alleen versnellingsmeters.

De hedendaagse mobiele apparaten bevatten versnellingsmeters, gyroscopen, druksensoren en ontvangers voor GNSS-diensten (Global Navigation Satellite System). Het gevolg is een verzameling realtime inputs die de locatie van het apparaat nagenoeg overal ter wereld kan bepalen.

Er is een reden waarom mobiele apparaten zoals smartphones een verscheidenheid aan sensoren bevatten voor het detecteren van beweging. Hoewel niet speciaal ontworpen voor de taak, detecteert een groep orthogonaal langs de x-, y- en z-assen geplaatste versnellingsmeters zowel rotatie als beweging langs een lineair pad. Maar de versnellingsmeter kent onnauwkeurigheden die al vlug kunnen leiden tot een onjuiste positiebepaling. Daarnaast merken versnellingsmeters niet altijd wanneer het systeem niet echt beweegt. Een continue bron van fouten is de versnelling die wordt veroorzaakt door zwaartekracht. Het is voor alleen een versnellingsmeter soms moeilijk om verschil te maken tussen deze twee acceleratievormen.

Een hoogdoorlaatfilter levert een mechanisme dat het zwaartekrachtgedeelte van de acceleratie wegfiltert, terwijl de input van de verwachte, sneller veranderende acceleratievormen die worden veroorzaakt door fysieke beweging, wordt gehandhaafd. Een hoogdoorlaatfilter moet vaak worden gekoppeld aan een laagdoorlaatfilter om de oorzaken van lawaaierige en hoogfrequente low-level trillingen te verwijderen. Maar zelfs dan kan de versnellingsmeter fouten maken door de vele bronnen van ruis die de prestaties beïnvloeden.

De gyroscoop is, in tegenstelling tot de versnellingsmeter, ontworpen voor het detecteren van draaibewegingen, maar levert ook signalen als aanvulling op de versnellingsmeters. Dit zijn inputs die na digitale verwerking problematische bronnen van ruis kunnen opheffen.

De gyroscoop wordt beïnvloed door andere bronnen van ruis. Drift is de meest voorkomende oorzaak voor fouten, en het wordt na verloop van tijd steeds erger. Kalibratiemetingen op de sensoren van de gyroscoop zelf reduceren de fouten die drift veroorzaken: dit resulteert in een compensatiewaarde die kan worden toegevoegd aan de integratielus. Maar voor systemen met meer dan één soort bewegingssensor is er nog een andere optie: sensorfusie.
Sensorfusie beslaat, zoals de naam al suggereert, een groep algoritmen die de inputs van verschillende soorten sensoren combineert en ze gebruikt om een virtuele sensor te bouwen die nauwkeuriger en betrouwbaarder is dan de afzonderlijke elementen.

Er bestaan een aantal technieken voor het uitvoeren van sensorfusie die geschikt zijn voor het bewaken van beweging. Een voorbeeld dat tegenwoordig veel wordt gebruikt is het Kalman-filter. In principe levert het Kalman-filter een gewogen gemiddelde van sensorwaarden. Dat is echter niet zomaar een eenvoudig gemiddelde, het houdt ook rekening met onzekerheden. Updates die het algoritme beschouwt als waarschijnlijk nauwkeuriger krijgen een hogere weging dan updates met een grotere onzekerheid. Dit vermogen om zich aan te passen aan veranderingen in de sensorprestaties die ongebruikelijk lijken ten opzichte van de door het interne model van het filter voorspelde staat, leidt tot stabielere antwoorden, waardoor de algehele betrouwbaarheid wordt verbeterd.

Er zijn sensorhub-IC's op de markt gebracht die de gegevensintegratie van meerdere sensorsoorten vereenvoudigen, en algoritmen voor sensorfusie ondersteunen. Met hardwarematige filters kunnen ze veel van de werklast van de host-microcontroller overnemen. Dit kan de systeemkosten en het stroomverbruik verlagen in vergelijking met volledig softwarematige algoritmen. Verdere integratie heeft apparaten opgeleverd die hubfuncties combineren met de sensoren zelf en de processen die vereist zijn voor het implementeren van fusietechnologieën, zoals Kalman-filtering. Een voorbeeld hiervan is de Bosch Sensortec BNO055, die wordt ondersteund door de FusionLib-software van het bedrijf.

Dankzij de combinatie van een versnellingsmeter, gyroscoop en geomagnetische sensor, biedt de BNO055 de mogelijkheid om beweging te detecteren langs negen assen, waarbij de FusionLib-software de metingen samenvoegt tot een samenhangend geheel. Door het geïntegreerde apparaat hoeven klanten niet meer hun eigen drivers en fusie-algoritmen te ontwikkelen.

Bewegingssensoren op zich geven een robot consistente informatie over zijn eigen bewegingen. Maar om zich veilig te kunnen verplaatsen, moet de machine ook beweging om zich heen kunnen detecteren. Op dat moment wordt de tweede brede klasse sensoren, die vereist is voor veilige en efficiënte mechatronische bewegingen, belangrijk. Deze klasse zorgt ervoor dat het volledige bewegende systeem niet per ongeluk op andere objecten botst en dat het systeem weet waar het zich bevindt. Dit gebied omvat een verscheidenheid aan sensortechnologieën.

De eenvoudigste technologieën zijn sensoren ontworpen voor het detecteren van obstakels. Er zijn een aantal technologieën die deze toepassing ondersteunen. Sommige robots zijn tegenwoordig uitgerust met druksensoren op het oppervlak, zodat ze kunnen stoppen wanneer ze op een obstakel botsen of een object aanraken dat ze moeten manipuleren. Gewoonlijk werkt deze aanpak bij langzaam bewegende ledematen en motoren, en als de robots een relatief lage kracht uitoefenen. Lichtgordijnen en infrarode nabijheidssensoren vormen een methode om obstakels te detecteren zonder contact te maken met andere objecten. Beide opties gebruiken de reflectie van weerkaatsende golven om de relatieve afstand tot het obstakel vast te stellen.

Camera's ondersteunen een meer geavanceerde regeling van mechatronische systemen. Ze omvatten niet alleen conventionele camera's, maar ook time-of-flight-camera's, zoals de REAL3-sensor van Infineon Technologies, die complexe 3D-ruimten in kaart brengt in het gezichtsveld. De opkomst van virtual reality-technologieën helpt ons de kosten van dergelijke apparaten te verlagen en ze beschikbaar te maken voor veel autonome mechatronische systemen. Dit gebeurt op ongeveer dezelfde manier als de markt voor ADAS ons helpt goedkopere lidar- en radarsensoren te ontwikkelen. Een voorbeeld van radartechnologie die wordt toegepast in een industriële omgeving is de BGT24M/L-reeks mm-wave IC's van Infineon.

Cruciaal voor het gebruik van meer geavanceerde sensoren, zoals radar, 2D- en time-of-flight camera's, zijn de geavanceerde algoritmen op basis van AI-technologieën zoals deep learning. Een belangrijke kwestie voor mobiele mechatronica is het stroomverbruik. Oorspronkelijk werd deep learning geïmplementeerd op hoogwaardige microprocessors en grafische verwerkingseenheden (GPU's) met een evenredig hoog stroomverbruik. Tegenwoordig beschikken machinebouwers over gespecialiseerde apparaten, zoals de Movidius Myriad-2 SoC. Deze vision processing unit wordt al gebruikt in rijassistentiesystemen, en is geoptimaliseerd voor deep learning en realtime inferentie. Deze apparaten worden ondersteund door gratis softwareframeworks zoals Caffe en Tensorflow, waardoor mechatronica-integrators eenvoudig de mogelijkheden kunnen verkennen met behulp van de handige Neural Network Compute Stick, die op elke USB-poort kan worden aangesloten.

Geavanceerde sensorhubs en ontwikkelingsgerichte tools zoals de Neural Network Compute Stick, maken het ontwikkelaars van mechatronica- en robotica-systemen veel gemakkelijker om de functionaliteit van hun ontwerpen te verbeteren, en ze worden er mobieler door. Naarmate de markt groeit, zullen de kosten afnemen en aanvullende oplossingen ontstaan, waardoor intelligente beweging een kernonderdeel van het snelgroeiende IoT wordt.

Toonaangevende merkenBlijf op de hoogte #RSHome

Youtube Linkedin Twitter Facebook Designspark